Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
Kravet på mjölkkvot togs bort från investeringsstödet
Kravet på mjölkkvot gäller inte längre för beslut om stöd för utvidgningar och byggande av nya mjölkladugårdar. Detta enligt den förordning som statsrådet antog förra veckan om styrning av investeringsstöd för gårdsbruk 2012. Objekten man kan söka stöd för, stödformerna och stödnivåerna är i huvudsak som förut.
Under de senaste åren har det varit ett krav för investeringsstöd för mjölkladugårdar att gården har eller skaffar en mjölkkvot (8.100 liter per mjölkko) som motsvarar det sammanlagda antalet koplatser efter investeringen. Eftersom EU:s kvotsystem upphör den sista mars 2015 gick statsrådet nu in för att avskaffa kvotkravet, eftersom det skulle medföra tilläggskostnader för producenterna inom mjölksektorn. Ändringen väntas medföra sänkta kvotpriser.
I förordningen slopas kravet på mjölkkvot även för de stödansökningar som inlämnades under den förra ansökningsomgången, alltså 1.9-17.10. För dem som fått investeringsstöd tidigare än det här fortsätter kravet på mjölkkvot att gälla enligt villkoren i stödbeslutet.
Trots att kravet på mjölkkvot inte längre gäller investeringsstödet, är det viktigt att minnas att själva kvotsystemet är i kraft fram till 1 april 2015. Om landskvoten överskrids tar man ut en avgift för den mjölkmängd som överskrider gårdens mjölkkvot. Att en sådan situation skulle uppstå inom de närmaste åren är dock osannolik.
På det nordliga stödområdet utbetalas det nationella produktionsstödet per liter fullt ut för den produktion som ligger inom den gårdsspecifika kvoten. För den överskridande mjölkmängden utbetalas stöd enligt en årligen fastställd utjämningsprocent, nu 30 procent.
Om mjölkmängderna på det nordliga stödområdet börjar öka oroväckande som en följd av att kravet på mjölkkvot togs bort finns det i princip åtminstone två sätt att stävja en för stor produktionsökning. För det första kan man införa ett tak för mängden bidragsmedel på det nordliga stödområdet och begränsa investeringsstödet till de mest lönsamma objekten genom att ta i bruk urvalsförfarandet - vilket tillsvidare inte tillämpats. För det andra kan man införa ansökningsförbud mellan ansökningsomgångarna.
Inom svin- och slaktfjäderfäsektorn tillämpas samma villkor som åren 2010-2011 vid utvidgning av produktionen. För åren 2012 och 2013 har en ny kvot fastställts på högst 33.000 nya djurplatser där de olika djurslagen beaktas enligt samma koefficienter som tidigare. En djurplats motsvaras av en suggplats, sju slaktsvinplatser, 168 broilerplatser eller 35 kalkonplatser.
Investeringarna inom svin- och slaktfjäderfä föreslås härefter delfinansierade av EU, vilket i praktiken medför att alla verifikat över kostnader skall skickas till NTM-centralen då man ansöker om att få lyfta bidrag och lån.
Inom äggproduktionen löper övergångstiden för byte av hönsburar till inredda burar ut i slutet av detta år. På grund av detta och konkurrenssituationen inom sektorn kommer inte investeringsstöd att beviljas investeringar i hönshushållningen 2012 och sannolikt inte heller därefter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab