Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
EU enades om regler för nya mjölkkontrakt
EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om nya regler för mjölkproduktionen. Framöver ska kontrakt mellan leverantörer och mejerier föreskriva fasta priser och mängder för en tid på minst sex månader. Avsikten med mjölkpaketet är att underlätta mjölkproducenternas förberedelser inför avvecklingen av kvotsystemet år 2015.
Initiativet till mjölkpaketet togs av EU-parlamentet efter mjölkkrisen år 2009 på förslag av EU:s högnivågrupp för krisåtgärder. Huvudsyftet är att öka mjölkböndernas förhandlingsstyrka gentemot mejerierna, samt att garantera rättvisare mjölkpriser.
Enligt reglerna får mjölkproducenterna sluta sig samman i gemensamma producentorganisationer i syfte att stärka sina positioner på marknaden. Detta ska ge mjölkproducenterna en större tyngd och förbättra insynen i livsmedelskedjan. Reglerna ger producentorganisationerna fullmakt att förhandla om mjölkpriset till förmån för sina producenter.
Parlamentets föredragande, britten James Nicholson, är nöjd med paketet. Enligt Nicholson stärker de nya reglerna producenternas möjligheter att organisera sig och förbättra sina positioner i leveranskedjan.
För att inte sätta den fria konkurrensen ur spel, får volymen av den råmjölk som omfattas av förhandlingarna mellan producentorganisationerna och uppköparen inte överstiga 3,5 procent av EU: s totala produktion. Mängden per organisation får inte heller överstiga 33 procent av den totala nationella produktionen. I länder med små marknader, där den totala produktionen understiger 500.000 ton, gäller 45 procent.
Parlamentet ville ha obligatoriska avtal i alla medlemsländer, men alla EU-länder var inte införstådda med obligatoriska EU-föreskrifter för privata affärsrelationer. Reglerna mjukades därför upp så att medlemsländerna inte kan förpliktas att införa kontrakten. Länder som väljer att införa de nya reglerna, måste däremot se till att kontrakten uppfyller de krav som EU förutsätter.
Enligt reglerna ska de obligatoriska kontrakten fastställas innan leveranserna börjar. I texten ska pris och mängd för den levererade mjölken bestämmas, liksom betalningsperioder och arrangemang för insamlingen av mjölk.
För att kontrollera att mjölkbönderna faktiskt drar nytta av de nya arrangemangen, ska kommissionen lägga fram två mellanrapporter, en i juli 2014 och den andra i slutet av 2018.
På initiativ av parlamentet får mejerierna också styra utbudet av ost och andra mjölkprodukter med skyddad ursprungsbeteckning. I kristider får mejerierna sinsemellan komma överens om hur utbudet ska begränsas för att trygga priset på kvalitetsprodukter.
Resultaten av trepartsförhandlingarna ska presenteras för parlamentets jordbruksutskott den 20 december. Parlamentets omröstning i plenum är planerad till februari 2012. Den nya förordningen kan träda i kraft efter att både parlamentet och rådet har givit sitt samtycke. Förordningen ska gälla fram till utgången av juni 2020.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab