Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
9.12.2011 / Landsbygdens Folk
Borgman blir ny verksamhetsledare för Skogsägarförbundet
Jan Slotte slutar som verksamhetsledare för Skogsägarförbundet Kusten. I stället övertar Stefan Borgman deltidstjänsten. Omorganiseringen är ett led i förbundets strävan att öka intressebevakningen på nationell nivå.
Förbundet kommer efter årsskiftet att ta en aktivare roll som intressebevakare. Det första steget är att Stefan Borgman, utvecklingschef vid Södra Skogsreviret, utses till verksamhetsledare för Skogsägarförbundet Kusten.
- Det känns mycket bra. Utmaningarna är många och att ta en aktiv roll som intressebevakare för de finlandssvenska frågorna blir min huvuduppgift som verksamhetsledare, säger Borgman.
Han övertar tjänsten av Jan Slotte som kommer att avsäga sig uppdraget främst på grund av tidsbrist. Slotte, som är verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten, har helt enkelt inte tid att sköta det andra uppdraget vid sidan om.
- Skogsägarförbundet Kusten har under en längre tid velat få till stånd en profilhöjning av intressebevakningen. Skogsvårdsföreningen Österbotten meddelade tidigt att den inte kan avvara verksamhetsledaren ytterligare. Därför beslöts att frågan skulle gå vidare till någon på Södra Skogsreviret, säger Bo Storsjö, styrelseledamot i Skogsägarförbundet Kusten.
Valet föll alltså Borgman, som hädanefter har tre uppdrag i praktiken. Han är anställd till 70 procent som utvecklingschef av Södra Skogsreviret, den resterande delen som verksamhetsledare för Skogsägarförbundet Kusten och som SLC:s intressebevakare.
Utöver den del av uppgifterna som hör rollen som verksamhetsledare till utför han också intressebevakning för SLC:s räkning. SLC finansierar alltså en del av hans uppdrag, som gäller skogsägarna i Österbotten, Nyland och Åland.
- SLC vill ta en aktivare roll som intressebevakare för de finlandssvenska markägarnas intressen på nationell nivå. Så det är viktigt att intressebevakningen utgår från SLC och inte via MTK:s organisationer. På det här viset höjs profilen som finlandssvensk intressebevakare, förklarar Borgman.
Åboland fattar beslut i frågan inom kort. Ärendet - om området ska gå med i den intensifierade intressebevakningen - har inte ännu behandlats i styrelsen.
Många ställer sig kanske frågan varför tjänsten som verksamhetsledare inte innehas av en person som enbart utför det jobbet.
- Problemet är att det inte finns resurser att anställa en verksamhetsledare på heltid. Därför är tjänsten organiserad på det här viset, säger Borgman.
Orsaken till att verksamhetsledarposten fortsättningsvis hålls ihop med den ökade intressebevakning är att lösningen har många fördelar, enligt Bo Storsjö.
- Vi gick igenom flera alternativ och det som är viktigt är att verksamhetsledaren kan fungera som Skogsägarförbundets representant i olika nationella arbetsgrupper. Att ha en person som sköter intressebevakningen är en fördel.
- För nu är det viktigt att vi har en stark intressebevakning med tanke på att de många förändringar som sker inom skogssektorn, säger han.
Omorganiseringen innebär också att Borgman slutar som sekreterare i Skogsägarförbundet Kustens certifieringskommitté. I stället övertar han ordförandeskapet av Slotte samtidigt som en österbottnisk representant blir sekreterare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab