Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
5.12.2011 / SLC
Björkboda gård premierades för handledning av jordbruksstuderande
Anna von Wendt på Björkboda gård, Kimitoön, tilldelades det första svenska LiA-diplomet under ÅSP:s höstmöte i veckan. Bakom utnämningen stod producentförbunden i Åboland och Nyland samt Axxell Brusaby. Senare under året premiras även en svensk LiA-gård i Österbotten. LiA-premieringen har initierats av MTK, SLC och Luonnonvara-alan johtajat ry våren 2011.

-       LiA står för Lärande i arbetet, var studeranden lär sig en del av yrkesfärdigheten, i detta fall jordbruk, genom att hon eller han arbetar ute i arbetslivet. LiA gör övergången från skola till arbetslivet smidigare och är för många inkörsporten till arbetslivet, berättar lektor Rolf Nybondas, Axxell Brusaby. Han poängterar att inlärningsmetodens styrka är att det stärker samarbetet mellan utbildningsplaneringen mellan skolan och arbetslivet.

Nybondas framhåller att LiA uppskattas såväl av studerande, lärare och arbetsgivare. Härmed är det relativt lätt för andra årets studerande att finna gårdar i regionerna för en arbetspraktik i april-september. Studerande är dock väldigt krävande i sitt val av LiA-plats och har stora förväntningar på arbetsplatsen.

-       Jag har själv goda erfarenheter av LiA från min egen studietid vid Brusaby, så för oss var det en självklarhet att erbjuda praktikplats. I somras hade vi två duktiga praktikanter som hjälpte till med arbetet både inom växtodlingen, gårdsturismen och i häststallen, berättar premierade den unga jordbrukaren Anna von Wendt på Björkboda gård.

-       Handledningen och bedömningen av praktikanterna är den mest utmanande delen, då det kräver ständig närvaro av arbetsgivaren. I fråga om bedömningen av yrkesprovet behöver vi bli mer varma i kläderna men viktigast är att man bedömer arbetsinsatserna som en helhet. I nästa år ökar vi gärna på antalet LiA-platser och hoppas även på en studerande från skogslinjen, sammanfattar von Wendt sina erfarenheter av LiA-praktikanter på gården.

En bra LiA-gård såsom Björboda gård, kännetecknas bland annat av att studeranden har en utbildad arbetshandledare, arbetsuppgifterna är mångsidiga och arbetsskyddsfrågorna har skötts väl av gården, studeranden har möjlighet att komma med egna förslag i arbetet och erhåller regelbunden respons på sin utveckling. LiA-verksamheten garanterar för sin del att vi även i framtiden har kunniga företagare och arbetstagare inom branschen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab