Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.12.2011 / Landsbygdens Folk
SLC-fullmäktige förkastade nationella stödpaketet
SLC:s förbundsfullmäktige förkastade enhälligt förslaget till nästa års nationella stödpaket på mötet i Helsingfors i onsdags, detta enligt centralstyrelsens förslag.
Efter att förhandlingar förts mellan producentorganisationerna och statsmakten, blev det förra veckan klart att producentorganisationernas förhandlare godkänner paketet utom den del som gäller det frikopplade stödet till svin och fjäderfä. MTK:s styrelse valde att godkänna stödpaketet med det här undantaget förra veckan.
I praktiken torde stödpaketet godkännas i statsrådet och verkställas i sin nuvarande form i vilket fall som helst.
Mest iögonfallande i stödpaketet är minskningen av det frikopplade stödet till svin och fjäderfä. På A- och B-områdena är minskningen 28 euro per djurenhet för alla.
På C-området är minskningen 18 euro per djurenhet för upp till 200 djurenheter på gården och därefter 28 euro per djurenhet. Det betyder alltså att stödet för svin och fjäderfä som överstiger 200 djurenheter på C-området är på samma nivå som A- och B-områdena, det vill säga 110 euro per djurenhet.
Sänkningen i stödet till växthusodlingen är 30 cent per kvadratmeter i både lång och kort odling.
Till dikor på A- och B-områdena höjs stödet med 7 euro per djurenhet.
Det nationella stödet till matpotatis försvinner nästa år. I avtalet finns en protokollanteckning om att man väntar på hur reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken kan ge rum för ett potatisstöd.
I övrigt utbetalas samma nivåer i det nationella stödet under nästa år som i år.
I uppgörandet av paketet har man räknat med en minskad produktion inom så gott som alla grenar och i hela landet. Om det visar sig att produktionen blir större än kalkylerat så kommer också stöden att sänkas under nästa år. Det gäller åtminstone de stöd där fullmakten utnyttjas fullt ut.
Utöver inbesparingarna i budgeten har man beaktat att de sammanlagt 22 miljoner euro som 2010 betalades ut i krishjälp till jordbrukare med stora investeringar ska betalas tillbaka till statsmakten i två lika stora rater under åren 2012 och 2013 i form av inbesparingar i det nationella stödet.
När den sammanlagda stödnivån således är 544 miljoner för nationella stöd enligt regeringens budgetproposition för nästa år är den verkliga summan 533 miljoner euro.
I avtalet finns en protokollanteckning om att en arbetsgrupp ska se över husdjursstödet till hästar med tanke på 2014.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab