Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
2.12.2011 / Landsbygdens Folk
Producenterna prioriterar visst grisarnas välmående
Redan tusen svinproducenter har under hösten deltagit i en föreläsningsserie om befrämjande av grisars välmående - ett bevis för att djurens välmående prioriteras högt inom produktionen.
- Som svinproducent är det oerhört viktigt att mina grisar mår bra, för annars skulle produktionen inte vara lönsam. Men som producent utför man arbetet i stort sett ensam och det leder till att man kan bli gårdsblind. Därför är det alltid bra att uppdatera sina kunskaper, säger Arttu Flén från Munsala.
Han var en av fyrtio svinproducenter som förra veckan deltog i en föreläsning i Jakobstad om grisars välmående. Det är frågan om informationsförmedlingsprojektet "Befrämjande av grisarnas välmående", som leds av Finlands Svinföretagare r.f., som under våren ordnade 23 seminarier och under hösten ytterligare 21 seminarier runt om i landet.
Projektet består av tre helheter, och höstens seminarier var den andra av tre. Den tredje och sista delen ordnas under nästa år och intresset för föreläsningarna har varit stort.
- Vårens seminarier lockade 1.500 deltagare och under hösten har hittills över 1.000 deltagit. De flesta kommer för att ta del av ny forskning, lära sig mera eller för att uppdatera sina kunskaper. En annan anledning är att producenterna får träffas och diskutera med varandra på plats, säger Tove Hagner, hälsoklassansvarig vid Sikava.
Att producenterna har en strävan att insupa ny kunskap gällande djurens välmående visar på en seriös och högklassig näring. En svinnäring som redan toppar den internationella undersökningen WQ om djurens välfärd.
- Den finländska svinproduktionen ligger i toppen, men vi är tyvärr väldigt dåliga på att föra fram det. Vi är enligt mig för blyga samtidigt som positiva nyheter sällan når över mediernas nyhetströskel.
Hagner anser att det är nödvändigt att göra den finländska svinnäringen mera transparent. Hon hänvisar till förra veckans smygfilmer som YLE:s aktualitetsprogram A-Studio publicerade.
- Det vinklade materialet, som inte speglar verkligheten inom den inhemska svinproduktionen, skadar så klart näringen. Nu bör vi ge allmänheten en möjlighet att se näringen och hur producenterna jobbar.
Hagner får medhåll av svinproducenterna Arttu Flén och Johnny Kronqvist, som var på plats i Jakobstad.
- Världen har förändrats och vi borde satsa på att bjuda in allmänheten för att ge dem en möjlighet att se vad vi håller på med. Men en dylik kampanj bör naturligtvis planeras noggrant för det är en säkerhetsrisk att släppa in utomstående i produktionsanläggningen, säger Kronqvist.
Kronqvist och Flén ger inte mycket för det video- och bildmaterial som publicerades senast.
- Jämfört med bilderna som publicerades 2009 var de här inte lika illa. Det är ett bevis för att vi har vidtagit åtgärder inom näringen som har utvecklats mycket de senaste åren ifråga om djurens välmående, säger de.
Hagner poängterar också att det har skett stora framsteg på bara några år inom näringen.
- I mediernas rapportering verkar ingenting ha skett, men till saken hör att det har hänt mycket på kort tid. Näringen har själv vidtagit många åtgärder och bland annat hälsovårdsbesöket har ändrats, veterinärer och producenter utbildas och vi lär oss hela tiden mera om djurens välmående, säger hon.
- Vi fokuserar på att producenterna hela tiden ska vara observanta. Att ta sig tid och se grisarna kontinuerligt gör att eventuella problem kan upptäckas i tid. Att förebygga problem innan de uppstår är något som föreläsningen grundar sig på, berättar Hagner.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab