Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
2.12.2011 / Landsbygdens Folk
Trög gödselhandel denna höst
Gödselhandeln har gått trögt i höst efter en lyckad inledning på gödslingssäsongen i juli, meddelar såväl Yara Finland som Cemagro.
Enligt Tero Hemmilä, VD för Yara Finland, ligger beställningarna långt efter motsvarande tidpunkt i fjol. Juhani Muhonen, VD för Cemagro, berättar att handeln gick stillsamt under september och oktober, men att försäljningen nu har normaliserats.
Yara uppskattar att behovet av att köpa gödsel i år är tio procent större än i fjol. Uppskattningen baserar sig på att gårdarnas gödsellager är mindre än åren innan och på antagandet att odlingsarealerna och användningen av gödsel håller sig på samma nivå som under förra växtsäsongen.
Gödselleveranserna och efterfrågan koncentrerar sig för Yaras del främst till våren, vilket enligt Tero Hemmilä kan leda till leveranssvårigheter eftersom fabrikernas och leveranskedjans kapacitet är begränsad. Yara förbereder sig däremot på att leverera större mängder till Finland än förra vårsäsongen.
För Cemagros del meddelar Juhani Muhonen att alla beställningar som kommit in före 31.3.2012 levereras i god tid före sådden. Det tar fyra veckor från det att beställningen gjorts hos leverantören tills gödseln är på jordbrukarens gård. Förra våren orsakade däremot isvallar och hårt väder i lastningshamnarna förseningar i transporterna.
Efterfrågan på gödsel har varit liten i så gott som hela Nordeuropa, vilket antas bero på instabila ekonomiska utsikter och osäker prisutveckling för gödsel. En stor efterfrågan på gödsel utanför Europa har gjort att gödselpriserna stigit ända sedan förra sommaren.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab