Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.11.2011 / SLC
Johanna Mäkelä professor inom matkultur vid Helsingfors universitet
Helsingfors universitets kansler har utnämnt politie doktor, docent Johanna Mäkelä, till professor inom matkultur från och med början av nästa år. Professuren är den första i sitt slag i Finland och väldigt ovanlig i världen.
Enligt Mäkelä utgör matkulturen en ypperlig plattform att konkretisera flera aktuella debatter som berör såväl människornas som miljöns välmående.
- I och med professuren i matkultur tror jag att Helsingfors universitet har möjligheter att sammanföra olika aktörer inom matbranschen, såväl producenter, konsumenter, forskare, konstnärer, studeranden som lärare, framhåller Mäkelä.
Mäkelä arbetar som forskningschef inom mat-och konsumtionsociologi vid Konsumentforskningscentralen. Hon har forskat i bl.a. förändringar i matkonsumtion samt i hållbara dieter. Donationsprofessuren instiftades vid universitetets beteendevetenskapliga fakulteten. Professuren har finansierats av ett femtiotal donatorer som bland annat omfattar producentorganisationerna SLC och MTK, jord- och skogsbruksministeriet, företag, fonder och Helsingfors stad. (Ruokatieto)

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab