Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
25.11.2011 / Landsbygdens Folk
Ramavtalet bör omfatta jordbruket
Producentorganisationerna SLC och MTK har överlämnat sina krav om lantbruksinkomsten till statsminister Jyrki Katainens regering. För tillfället diskuteras en ramuppgörelse mellan löntagarfacken och arbetsgivarorganisationerna. I samband med tidigare uppgörelser har en ramuppgörelse även gjorts upp för jordbrukssektorn, vilket producenterna poängterar att bör ske även denna gång.
Den första punkten producenterna vill lyfta fram gäller återbäring av lantbrukets energiskatt. I regeringens budgetförslag föreslås en nedskärning på 20 miljoner euro av återbäringen, vilket främst skulle drabba aktiva gårdar. Producentorganisationerna anser att nedskärningen inte bör genomföras.
Den andra punkten gäller förhöjning av kapitalinkomstskatten. SLC och MTK anser att förhöjningen inte bör drabba närings- och lantbruksinkomst, inkomst av skogsbruket eller inkomstandel för delägare i personbolag. För deras del bör kapitalinkomstandelen vara beskattningsbar upp till 90 procent.
För att stärka de små och regionala livsmedelsproducenternas position i den offentliga upphandlingen vill SLC och MTK att regeringen förnyar lagen om offentlig upphandling. Möjligheten att förverkliga EU-lagstiftningen om producent- och branschorganisationer enligt reformen om EU:s gemensamma jordbrukspolitik ska också säkras.
Den fjärde punkten gäller arbetshälsa. En arbetsgrupp borde tillsättas för att kartlägga lantbruksföretagarnas arbetshälsa och komma med åtgärdsförslag. Företagshälsovården och avbytarservicen bör utvecklas i enlighet med regeringsprogrammet.
För att stöda en kostnadseffektiv utveckling av bioenergiproduktionen vill producentorganisationerna också se att tillräckligt med anslag reserveras för energistöd till klenvirke och finansiering av ett hållbart skogsbruk.
Den sista punkten gäller främjande av skogslägenheternas struktur. SLC och MTK vill att de förslag som i våras lades fram i rapporten från arbetsgruppen för skogslägenheternas storlek och struktur förverkligas.
Avslutningsvis påminner producentorganisationerna om att EU:s nya finansieringsperiod och reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken träder i kraft 2014. Regeringen bör under 2013 besluta om de nödvändiga nationella jordbruksstöden under den nya finansieringsperioden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab