Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
25.11.2011 / Landsbygdens Folk
Minskat stöd till enmagade och växthus i nationella stödpaketet
Trots inbesparingarna i jordbruksbudgeten nästa år kommer stödet till husdjur och växthus på A- och B-områdena att kunna betalas fullt ut enligt den visserligen minskande fullmakt vi har från EU, kunde SLC:s ordförande Holger Falck berätta på NSP:s höstmöte i tisdags.
Det finns ett utkast till nationellt stödpaket, som förhandlats fram mellan SLC, MTK och jord- och skogsbruksministeriet. I förhandlingarna har dock inte producentorganisationernas representanter godkänt stödminskningarna inom den enmagade sektorn, utan där tog jord- och skogsbruksministeriet ett ensidigt beslut.
MTK: s styrelse beslöt i alla fall den här veckan att godkänna hela paketet. SLC:s fullmäktige tar ställning nästa veckans onsdag. Paketet torde i vilket fall som helst godkännas av statsrådet i sin nuvarande form.
Enligt stödpaketet minskar det frikopplade stödet till svin och fjäderfä på A- och B-områdena, detta som en direkt följd av 141-avtalet. Minskningen blir 28 euro, det vill säga från 138 till 110 euro per djurenhet. På C-området är minskningen 18 euro för upp till 200 djurenheter. För den överstigande delen är minskningen den samma som på A- och B-områdena, alltså 28 euro per djurenhet.
Stödet för både lång och kort odling i växthus sjunker i hela landet med 0,3 cent per kvadratmeter.
Till dikor höjs stödet på A- och B-områdena med 7 euro per djurenhet från 83 till 90 euro. Därigenom utnyttjas fullmakten enligt 141-stödet till taket. I övrigt blir det tal om en nollinje för stödpaketet nästa år.
När det gäller matpotatis försvinner det nationella stödet helt, detta enligt ett tidigare beslut. Således har inte heller parterna förhandlat om det stödet i anslutning till det nationella stödpaketet.
Enligt en protokollanteckning i förhandlingsavtalet väntar man på hur reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken kan ge rum för ett stöd till matpotatis. Holger Falck påminde vidare om att utarrendering faller bort som alternativ i avträdelsestödet nästa år.
- Det är också skäl att nämna att det inte finns någon form av förtidspension nämnd i EU:s utkast till förordning om landsbygdsutveckling från 2014 och framåt, sade SLC-ordföranden vidare.
- Frågan är om vi får lov att ha ett avträdelsestöd med nationella medel efter 2014 och om det i så fall finns en politisk vilja att besluta om det?
I investeringsstöden blir det inga förändringar nästa år och möjligen inte heller 2013. Kravet på mjölkkvoter per koplats i investeringsstödet är öppet i dagens läge, men ministeriet torde slå fast det inom en snar framtid.
Finansieringslagen uppdateras senast 2015 och medlen till bidrag från Gårdsbrukets utvecklingsfond kommer sannolikt att halveras.
- Frågan är sedan om det blir överföringar från statsbudgeten, det är också en fråga om politisk vilja.
Ordföranden påminde vidare om att de vars miljöstöd löper ut nu till årsskiftet kan förlänga sin förbindelse med två år samt minska på antalet tilläggsåtgärder eller byta ut dem. Minst en tilläggsåtgärd ska dock vara i kraft.
I fråga om LFA-stödet måste man emellertid göra ny femårig förbindelse i vår, vilket bara går för sig om man är född sista december 1946 eller senare. Det hänger alltså ihop med regeln om att man inte kan göra förbindelse om LFA-stödet ifall man fyllt 65 år.
Ytterligare en sak som varit till diskussion är om det är vettigt att i fortsättningen ha A och B som skilda stödområden.
- När A-området bildades var det närmast en följd av att kommunerna inom det området i tiderna blev utan LFA-stöd, men sedermera har hela landet blivit LFA-område, sade Holger Falck. När man räknar ihop det enhetliga stödet i gårdsstödet och LFA-stödet får man 4 euro mer per hektar på B-området än på A-området.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab