Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
25.11.2011 / Landsbygdens Folk
ÖSP godtar inte nationell lösning
ÖSP godkänner inte den delvisa förhandlingslösning kring det nationella stödpaketet som gjordes senaste vecka.
I praktiken innebär lösningen bland annat att den enmagade sektorn på C-området mister 18 euro i stöd per djurenhet under 200 djurenheter och 28 euro per djurenhet för den mängd som överstiger 200 djurenheter. För växthusnäringens skulle stöden minska med två-tre procent, medan potatissektorn mister sitt nationella stöd på totalt sju miljoner euro.
Men det som framförallt bekymrar ÖSP är att svinnäringen lämnas ensam då de flesta andra sektorer klarar sig någotsånär helskinnade. Enligt tidigare beslut kring 141-avtalet kommer stödet till den enmagade sektorn i AB-området att sjunka rejält nästa år. Nu kopplar den sänkningen igen ihop 142-området till detta, trots att EU inte ställer krav på detta.
Nästa år skulle stödet till enmagade sektorn på 141-området sjunka med åtta miljoner, medan det på C-området sänks med fem miljoner, i praktiken med två tredjedelar av sänkningen på AB-området upp till 200 djurenheter och samma beskärning som på AB-området över 200 djurenheter.
- Vi kan inte godkänna detta. Inom SLC har vi varit överens om att man godkänner allt eller inget. Nu måste vi hålla ihop. Vi kan inte lämna en sektor åt sitt öde. Nästa gång kan det vara en annan sektor. Ska vi vara solidariska med varandra eller skall alla köra sig eget race? sade Långgård på ÖSP:s fullmäktige på måndagen.
Långgård ställde också jord- och skogsbruksminister Jari Koskinen mot väggen då ministern besökte ÖSP:s fullmäktigemöte. Koskinen var ganska svävande i sitt svar. Han hänvisade till att skillnaden i stöd mellan de olika områdena inte får vara för stor.
- Nu är ju inte minskningen lika kraftig på C-området. Frågan är hur stor stödskillnaden ska vara. Vi har inte hittat några andra alternativ än det här.
Långgård undrade också om ministeriet lyssnar mera till Animalia och Djurens rätt än till MTK och SLC då man nu låter svinförordningen gå på utlåtanderunda. Långgård säger att man genom en teknisk förändring i förordningen redan hade kommit överens om att göra den nuvarande ministerieförordningen till en statsrådsförordning.
- Det kom som en total överraskning att man nu aviserar skärpningar genom att göra om förordningen helt. Först skär ni bort en stor del av våra inkomster, sedan lägger ni fram hårdare krav på djurhållningen.
Koskinen sade att man inte bundit sig vid något ännu. Då utlåtande kommer in går man genom vad som föreslagits.
- Vi måste också se till vad näringen klarar av bland annat genom övergångstider.
Koskinen hänvisade också till de senaste smygfilmningarna på svinfarmer och menade att samhällsklimatet inte är det allra bästa för näringen just nu.
- Men på sikt tror jag att det är till fördel för branschen om man är på topp i Finland. Men då måste det också synas i priset.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab