Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.11.2011 / SLC
Svinuppfödare Tomas Långgård: Fel att generalisera
SLC:s styrelse ledamot och svinuppfödare Tomas Långgård uttalade sig till svenska Yle och framhåller att det kan finnas många orsaker till de nya uppdagade fallen av vanvård av svin. Enligt honom kan det ligga ekonomiska orsaker eller personliga tragedier bakom.

Långgård framhåller samtidigt att svinen i genomsnitt sköts bättre i Finland än i svinfarmarnas europeiska konkurrentländer, enligt en ny jämförelse som gjorts av veterinärmedicinska fakulteten vid Helsingfors universitet.

Branschen har gjort mycket de senaste åren för att komma ifrån att djuren inte sköts enligt lagens föreskrifter, påpekar Långgård. Dock finns det i svinuppfödarbranschen både bättre och sämre fall, liksom i samhället i övrigt och i andra branscher, säger han.

Djurskyddsaktivisterna har letat upp de värsta fallen och framställt dem som en bild av svinproduktionen i Finland. Den bilden stämmer inte, fastslår Tomas Långgård som även är styrelseledamot i Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC.

Alternativet till inhemsk svinköttsproduktion är import, framhåller Långgård. Importen sker då från de europeiska konkurrentländerna, där djurskyddskraven inte är på lika hög nivå som i Finland, varnar han.

Läs hela nyheten på http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=231217.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab