Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.11.2011 / Landsbygdens Folk
En avbytarenhet för hela Österbotten?
Från första januari 2013 kommer Svenska Österbotten att bilda en enda lokal enhet för avbytarservice med Pedersöre som huvudort. Meningen är att man på det här sättet skall trygga den svenskspråkiga servicen i regionen.
I dagsläget består Österbotten av tre enheter. Pedersöre, som också betjänar, Jakobstad, Larsmo, Kronoby och området som fram till 31.12 2008 utgjorde Karleby stad. Vöråenheten betjänar Vörå och Nykarleby. Enheten i Korsholm betjänar Korsholm, Vasa, Malax, Korsnäs och Närpes.
Kristinestad hör till Suupohjaenheten i Kauhajoki. Där har man nu föreslagit att den svenskspråkiga avbytarservicen i Kristinestad ska överföras till den nya enheten med Pedersöre som huvudort. Beslutet om hur det blir med Kristinestad kommer att fattas i början av januari.
Trots att det blir Pedersöre kommun som handhar uppdraget genom avtal med LPA kommer servicen i hela området att fungera som tidigare.
Chefen för avbytarservicen Maise Lasén-Vikman i Pedersöre säger att det även framöver kommer att finnas personal i de kommuner som nu sköter avbytarservicen. Skillnaden är att alla anställda från 2013 kommer att finnas på Pedersöre kommuns avlöningslistor.
- Lokalkännedomen kommer att vara viktig även i fortsättningen, så på den punkten ändras ingenting. Rent praktiskt kommer det inte att bli någon skillnad för serviceanvändarna. Det enda de kommer att märka är att besluten nu postas i Pedersöre i stället för i Korsholm eller Vörå.
Lasén-Vikman räknar med att servicen blir lika bra som förr.
- Två enheter jobbar ju inte exakt likadant. Då vi slog ihop oss med enheten i Kronoby 2009 plockade vi det bästa från varandras system och nu finns en ny chans att göra detsamma. Det blir en stor utmaning, men vi kommer att göra allt vi kan för att det här ska bli en bra enhet.
I och med de nya enheterna som grundas 2013 finns endast 45 enheter kvar i hela landet. I början av 1970-talet då systemet infördes fanns över 400 enheter i hela landet.
Den nya enheten i Pedersöre kommer att ha ungefär 110 avbytare på månadslön samt en del timanställda. På kanslisidan kommer tio till tolv personer att arbeta. I dagens läge finns sex tjänster på kansliet i Pedersöre, fyra i Vörå och 2,6 i Korsholm. Lasén-Vikman utgår från att bemanningen i Vörå och Korsholm kommer att fortsätta.
- Också de avbytare som jobbar i det området kommer att fortsätta som förr. Inte kommer vi att kalla upp någon avbytare från Korsholm ifall vi får ett sjukdomsfall i Pedersöre. Däremot gör den nya enheten det möjligt att avbytare som finns i gränsområdet mellan nuvarande enheter kan bli mera flexibla.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab