Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
18.11.2011 / Landsbygdens Folk
Ännu oklart om olagliga burägg
Några få veckor återstår tills EU:s förbud mot oinredda hönsburar träder i kraft. EU-kommissionen lovar att kontrollera efterlevnaden av förbudet genast efter årsskiftet, men en entydig lösning för sanktioner mot de försumliga medlemsländerna saknas ännu.
Omställningen förutsätter att alla EU-producenter senast i början av år 2012 övergår till så kallade inredda burar. Men kommissionen uppskattar att mer än en tredjedel av EU-producenterna inte har förberett sig att följa de nya reglerna efter nyår.
Problematiken diskuterades igen vid senaste rådsmöte på måndagen. Den ansvarige kommissionären John Dalli konstaterade att elva medlemsländer inte kommer att hinna byta ut sina gamla anläggningar innan fristen går ut vid årsskiftet.
Kommissionen vill nu skriftligt fråga länderna hur de kommer att gå till väga i den nya situationen. Enligt Dalli kommer de elva länderna att producera mer än 51 miljoner olagliga ägg per dag.
EU-kommissionens tidigare förslag att förlänga fristen till slutet av juli 2012 har återtagits. Men Dalli klagar över att situationen är oöverskådlig, då kommissionen inte vet hur länge omställningen kan dröja i de enskilda länderna.
Italien hör till de länder som inte har givit någon som helst information om läget. I varje fall lovar Dalli att starta ingående inspektioner efter nyår i de länder som inte klarar den fastställda fristen.
Dalli lovade på mötet också konsekvenser för de länder som inte har skött sina åligganden. Men kommissionären kunde inte entydigt förklara vad som nästa år ska ske med de olagliga äggen.
Samtidigt kräver de länder som har skött sig en snabb och rättvis lösning. Vid sidan av Tyskland, talade Österrike, Sverige, Nederländerna och de baltiska staterna för en sträng lösning, vilket också Finland förespråkar.
Kommissionen har tidigare föreslagit att de olagliga äggen ska få användas inom livsmedelsindustrin i sina respektive ursprungsländer. Alternativet att döda flera miljoner höns och förstöra deras ägg betecknas som oetiskt och orealistiskt.
Kommissionen ska härnäst dryfta frågan med inbjudna experter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab