Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.11.2011 / Landsbygdens Folk
Två packerier dumpar potatispriser
Den här veckan har två packerier sålt färdig packad potatis till S-kedjans partiaffär Inex för 20 cent per kilo. Tidigare har nivån legat kring 30 cent. Henrik Antfolk i Tjöck som är ordförande för ÖSP:s potatisutskott säger att priset aldrig tidigare pressats så här lågt. Han menar att 30 cent redan är en plus minus noll affär.
- Det här är en ren förlustaffär för packerierna och ett hårt slag mot näringen. De som vinner på det här är kedjorna. Förlorarna är packerierna och odlarna.
Odlarpriset har redan tidigare varit hårt pressat. För närvarande får odlarna mellan åtta och tio cent per kilo.
- Vi har tidigare sagt att vi borde få 20 cent för att det ska finnas lönsamhet i näringen. Med de kostnadsökningar vi haft borde priset vara 23 cent.
Antfolk gör en snabb genomräkning och säger att med de priser som de här två packerierna nu säljer för, så skulle producentpriset ligga på tre cent per kilo om packeriet inte ska gå med förlust. Och då skulle packerierna inte heller ha någon vinst.
- Det kostar ungefär 17 cent per kilo att packa. Det säger ju sig självt att sådana här priser tar kål på näringen.
Under veckan har telefonen gått varm hos Antfolk. Han säger att både andra packerier och odlare fördömer prisdumpningen.
- Vad jag har förstått så sätter de seriösa packerierna lapp på luckan nu. Ingen är beredd att gå in i det här priskriget. Det betyder också permitteringar ifall stoppet pågår länge.
Antfolk säger att egentligen är inte den dum som köper billigt utan den som säljer billigt.
- Med sådana här priser är det ju kedjorna som gör större vinster - på odlarnas och packeriernas bekostnad. Samtidigt borde kedjorna se längre än att få billiga varor. Ett lågt producentpris leder till att odlarna inte investerar. Vilket drabbar kedjorna eftersom det är från dem vi i huvudsak köper våra maskiner.
Antfolk efterlyser också mera moral på marknaden.
- En som ringde mig sade att det enda som är rättvisemärkt i handeln är bananer. Med sådana här priser finns det inget rättvisetänkande mot odlarna.
De packerier som levererat till Kesko har denna vecka fått 30 cent per kilo. Hur prisdumpningen påverkar det priset återstår att se.
Trots allt hoppas Antfolk att det ska komma något gott ur veckans prisdumpning.
- Kanske får det branschen att tänka efter. Vi har länge efterlyst en samsyn inom näringen. Kan hända måste något sådant här inträffa innan vi kan sätta oss ner och hitta en gemensam syn.
Leveranserna för 20 cent per kilo är i kraft denna vecka. Inför nästa vecka genomför Inex en ny auktion där man skriver avtal med dem som levererar till lägsta pris.
- Vi får hoppas att detta var en engångsföreteelse och att priserna kommer upp igen, säger Antfolk.
Förutom prisdumpningen är näringen även från förr försvagad inför nästa säsong. Det nationella stödet faller bort nästa år. Stödet har motsvarat ungefär två cent per kilo.
- Det här måste vi få igen på priset. Producentförbunden har försökt få ett lagringsstöd i stället, men det förslaget sköts ner. Det här betyder att potatisen nästa år blir helt utan direkt produktionsstöd ifall vi inte lyckas få igenom någonting ännu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab