Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.11.2011 / Landsbygdens Folk
Drivningsskadorna minskar enligt certifieringsrapport
Det håller på att ske en förbättring när det gäller drivningsskadorna på grund av avverkningar i skogen, framgår det av slutrapporten från skogssektorns förnyelserevision.
I övrigt bjöd rapporten inte på dramatiska överraskningar på Kustens skogscentrals område, inte heller Åland. Det kunde certifieringskommittén för Kusten och Åland konstatera på sitt möte i onsdags i Helsingfors.
- Av rapporten framgår bland annat att kvaliteten på drivningen har förbättrats avsevärt när man jämför med tidigare enskilda år, berättar Jan Slotte, som är ordförande för kommittén.
- Drivningsskadorna i gallringar och slutavverkningar är enligt det här årets observationer 3,8 procent, medan skadorna är 5,3 procent i energiavverkningar. Det är nu första gången vi är nere i 3,8 procent. Medeltalet över en fem års period är fortfarande uppe i 6 procent medan toleransgränsen är 4 procent så vi har ännu en väg att gå, säger Jan Slotte. Utvecklingen är i alla fall den rätta.
I fjol var skadorna på energivirke uppe i 9,5 procent.
När det gäller bekämpning av rotticka finns det också en liten bit kvar på vägen: kravet är att rottickan ska bekämpas på 85 procent av avverkningsarealen i riskområdet. Nu har bekämpning utförts på 76 procent inom Kustens Skogscentrals område och 82 procent på Åland.
När det gäller entreprenader som utförs i skogen så har aktörerna inom gruppcertifieringen förbundit sig att anlita entreprenörer som också hör dit. Så har dock inte alltid varit fallet. I fall det finns entreprenörer som inte hör till certifieringen så är det denna entreprenörs uppdragsgivare som ansvarar för att certifieringens kriterier uppfylls.
Några enstaka fall av brister i arbetsgivarskyldigheterna har också förekommit enligt rapporten.
Kommittén kommer senare ut med en plan på hur de konstaterade bristerna ska åtgärdas.
Under våren kommer alla skogsägare som hör till gruppcertifieringen PEFC att få ett intyg med posten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab