Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.11.2011 / Landsbygdens Folk
EU-kommissionen medger att CAP-reformen kan öka byråkratin
Producentorganisationerna, EU:s medlemsländer och EU-parlamentet varnar för att den föreslagna CAP-reformen riskerar bli ett byråkratimonster. Nu ansluter sig kommissionens egna tjänstemän till den skara som räknar med mer byråkrati inom jordbruket.
Farhågorna lyser igenom i en specialbilaga till konsekvensbedömningen av de nya CAP-förslagen. Experterna inom generaldirektoratet för jordbruk i Bryssel räknar inte med någon förenkling av jordbruksadministrationen. Tvärtom kan byråkratin att öka.
Kommissionens medarbetare lyfter bland annat fram förslaget att begränsa stödbetalningarna till så kallade aktiva jordbrukare, som måste förtjäna minst fem procent av sina inkomster från jordbruket. Övervakningen skulle bidra till en försvarlig utvidgning av papperskriget. Detta gäller både jordbrukarna, som måste skaffa fram nödvändiga utredningar, samt de myndigheter som är skyldiga att kontrollera uppgifterna.
Enligt experterna står den ökade arbetsbördan inte i proportion till nyttan. Det vore mer ändamålsenligt att ge medlemsländerna mer spelrum att reglera utformningen på egen hand.
Taket för gårdsstödet till stora gårdar är ett annat exempel på komplicerade regler. De är svåra att anpassa till realistiska förhållanden och förutsätter ett stort granskningspådrag, säger experterna och hänvisar till erfarenheter från den progressiva moduleringen.
Den så kallade förgröningen kommer entydigt att öka den byråkratiska belastningen för både myndigheter och jordbrukare, eftersom systemet förutsätter mer kontroller. I vilken utsträckning byråkratin kommer att öka, beror på hur väl de tillgängliga instrumenten fungerar.
För vissa jordbrukare förutsätter förgröningen en omställning av produktionen, vilket kan upplevas som både irriterande och kostsamt under det första året, konstaterar experterna. De påpekar ändå att nyttan för miljön kan bli betydande som helhet, fastän motsvarande nytta kanske inte genast kan fastställas på gårdsnivå.
Ett införlivande av ramdirektivet för vatten i tvärvillkoren skulle sannolikt medföra komplikationer, eftersom det fortfarande saknas lämpliga verktyg för styrning, kontroller och sanktioner, befarar experterna.
EU hoppas kunna lätta på byråkratin genom att fokusera tvärvillkoren på de viktigaste standarderna och åtgärderna för god jordbrukssed. De planerade fasta stöden för småbrukare minskar också behovet av förvaltningsåtgärder.
Allt som allt har kommissionen för avsikt att hålla fast vid den förenkling av jordbruksbyråkratin som påbörjades år 2007. EU har gott och väl uppnått målsättningen att minska byråkratin med en fjärdedel fram till år 2012, heter det i översikten.
Enbart för jordbrukarna kan EU redovisa inbesparingar inom byråkratin till ett belopp av 1,85 miljarder euro, understryker kommissionen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab