Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
11.11.2011 / Landsbygdens Folk
Fri lejd för Ryssland att bli medlem i WTO
Alla hinder för Rysslands medlemskap i världshandelsorganisationen WTO har röjts undan. In i det sista hade Georgien hotat med ett veto mot Rysslands WTO-inträde, men frågan kunde till slut lösas efter förlikning av Schweiz. Både USA och EU har numera givit klartecken för Rysslands inträde med målsättning om ett medlemskap redan inom detta år.
Ett avtal med EU bromsades länge av de ryska exportavgifterna på råvaror som timmer. EU har också fordrat klarare regler för exporten av livsmedel och jordbruksprodukter till Ryssland.
Ryssland har de senaste åren ständigt stoppat leveranser av livsmedel från EU till Ryssland med motiveringen att de inte uppfyller de ryska föreskrifterna för hygien. EU-länderna har betecknat åtgärderna som överdrivna och betraktar dem närmast som ett utslag för en förtäckt protektionism.
Den sista stötestenen gällde bilindustrin och dess underleverantörer. Men också på den punkten fann parterna en kompromiss.
De europeiska flygbolagen ska också slippa undan med lägra avgifter för flygningar över Sibirien.
Till en seg dragkamp utvecklade sig Georgiens hot att blockera Rysslands WTO-inträde genom ett veto. Tvisten är en följd av den fem dagar långa konflikten mellan Ryssland och Georgien år 2008 om regionerna Abchasien och Sydossetien.
Både Georgien och Ryssland accepterade till slut ett schweiziskt kompromissförslag som går ut på att tullkontrollerna mellan Ryssland och Georgien samt de berörda regionerna, ska skötas av ett privat företag på uppdrag av en neutral part. Den neutrala parten är Schweiz, som ska inrikta särskilda handelskorridorer i området. Det ryktas också om att EU har förstärkt sitt tryck på Georgien att acceptera lösningen.
Enligt diplomatkretsar har parterna också utrett möjligheten att i värsta fall låta Ryssland bli WTO-medlem utan Georgiens samtycke, vilket skulle ha varit en mycket ovanlig åtgärd.
Men det är inte omöjligt att Georgien har insett nyttan av Rysslands medlemskap i världshandelsorganisationen. Rysslands rådande importförbud för viner, mineralvatten och andra georgiska produkter måste hävas innan Ryssland kan bli medlem.
Trots stridigheterna med den stora grannen i norr, spelar handeln med Ryssland en viktig roll för Georgien. Ryssland räknas som en närmarknad för produkter från Georgien.
Om allt går enligt planerna, kan medlemsländerna rösta för Rysslands medlemskap redan under nästa ministerkonferens som hålls den åttonde december i Genève.
Framför allt efterlyser aktörerna inom världshandeln äntligen transparenta spelregler för Rysslands utrikeshandel. Enligt en studie från Världsbanken väntas medlemskapet i WTO ge Rysslands ekonomi en ordentlig skjuts framåt.
Också Kazakstan förhandlar vidare om sitt medlemskap. Förhandlingarna har pågått redan i fjorton år. Landets regering hoppas bli WTO-medlem hösten 2012. Rysslands medlemskap väntas gynna Kazakstans ansökningsprocedur.
Också Vitryssland har visat ett nymornat intresse att återuppta sina medlemsförhandlingar med WTO. Landets ställföreträdande utrikesminister Alexander Gurjanov meddelande om saken inför parlamentet i Minsk nyligen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab