Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.11.2011 / Landsbygdens Folk
Grekland har fått 40.000 nya bönder
Som i de flesta europeiska länder, har de senaste decennierna i Grekland präglats av en stark flyttning från landsbygden in till städerna. Nu har trenden vänt. Landsbygden får ta emot utflyttare från stan.
Det blir allt svårare att finna arbetsplatser i Grekland. EU:s stränga sparprogram tvingar företagen att dra in arbetsplatser och sänka de anställdas löner. Samtidigt skapar staten nya skatter och avgifter som ska betalas, ofta retroaktivt. Allt färre greker får ekonomin att gå ihop och värst är läget i de större städerna. Utsikterna till en arbetsplats är praktiskt taget noll.
Den unga generationen i Grekland är välutbildad, men det saknas arbetsplatser med en lön som går att leva på. Den så kallade "generation 700 euro" växer ständigt. Det handlar om unga vuxna som bor hos föräldrarna, då inkomsterna inte räcker för en lägenhetshyra.
Till och med akademiskt utbildade greker i statlig tjänst måste i fortsättningen komma tillrätta med en bruttolön på 800 euro.
Resultatet är en omfattande flykt ut från storstäderna, som inte längre ger några utkomstmöjligheter. Greker som har lämnat föräldrahemmet på landet för universitetsstäder i hopp om en bättre framtid, flyttar tillbaka till hemgården.
Människor utan anknytning till landsbygden försöker finna jobb som hjälparbetare på bondgårdar. Eftersom det grekiska jordbruket är småskaligt, kan bönderna inte betala mycket men nykomlingarna är tacksamma över mat och husrum.
Den grekiska producentorganisationen Paseges har de två senaste åren fått 40.000 nya medlemmar. 95 procent av nykomlingarna sysselsätter sig inom växtodling och husdjursskötsel, fem procent har börjat med fiske.
I många regioner har antalet sysselsatta inom jordbruket ökat överproportionellt i förhållande till andra näringar. Detta gäller framför allt i åldersgruppen 14 till 44 år. Särskilt populärt har det blivit att flytta till någon av öarna i Egeiska havet.
En stor del av de nya landsborna som har bytt ut sin kontorsstol till en traktorsits, saknar kunskap om jordbruk. Efterfrågan på rådgivning har därför ökat markant. Men de nya jordbrukarna är motiverade och duktiga, prisar en funktionär vid Paseges.
Det är vanligt att unga bönder försöker satsa på specialiteter som ekologiskt jordbruk, avel, sniglar, tryffel, nya äppelsorter eller biodling. Unga företagare har också möjlighet att få bidrag från EU, vilket underlättar etableringen på landsbygden.
Den gamla befolkningen förhåller sig i regel positiv till återflyttare från städerna och ställer upp med hjälp vid behov. Återinflyttningen stimulerar också företagsamheten i byarna då butiker, tavernor och lokala företag får nya kunder. Andra fördelar är en allmän modernisering av livsstilen i byarna, då den unga generationen hämtar med sig datorer och andra moderna kommunikationsprylar.
Enligt Paseges dör företagen som flugor i städerna. På landet finns det egentligen alltid något att göra. De finns gott om obebodda hus och övergivna jordplättar att sätta i skick. Den nya bosättningen i byarna kan ge positiva impulser för hela Grekland, menar Paseges.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab