Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.11.2011 / Landsbygdens Folk
Slutspurt för manglingarna om nästa års EU-budget
Den heta fasen i EU:s budgetförhandlingar startade på tisdagen. EU:s medlemsländer, EU-parlamentet och EU-kommissionen måste nå samförstånd om budgeten för år 2012 senast den 20 november.
EU-parlamentet röstade senaste vecka för en höjning av utgifterna till sammanlagt 133,1 miljarder euro. Parlamentet vill därmed trygga en tillräcklig finansiering av områdena forskning, bildning och jordbruk.
EU:s medlemsländer hade tidigare beslutit om att frysa budgeten till en nivå av 129,1 miljarder euro. EU-ländernas regeringar vill begränsa höjningen från fjolårsbudgeten till 2,02 procent, medan parlamentet kräver 5,2 procent mer.
EU:s medlemsländer vill sänka utgifterna för jordbruket med 780 miljoner euro, men parlamentet och kommissionen är av annan åsikt.
Inom sektorerna för jordbruk och miljö har parlamentet enats om 250 tilläggsmiljoner för en nödfallsfond för frukt- och grönsaksodlare. Anslagen reserveras för kriser i likhet med den Ehec-epidemi som lamslog grönsaksmarknaden i början av sommaren.
Parlamentarikerna går också in för att stöda EU:s livsmedelshjälp för fattiga, trots att hjälpprogrammet för närvarande har blockerats i rådet av sex medlemsländer.
I motsats till medlemsländerna vill parlamentet också stöda sammanhållningspolitiken med det ursprungliga anslaget.
De största höjningarna i parlamentet utfaller inom sektorerna för forskning och utveckling (+10,35 procent) samt sammanhållnings- och strukturfonderna (+8,8 procent). Här handlar det om fleråriga investeringsprojekt, där anslagen redan är beviljade.
Kommissionen har nyss avstämt sitt tidigare förslag med den aktuella utvecklingen. Kommissionen höjer anslaget till producentorganisationer för frukt och grönsaker med 65 miljoner euro. Den privata lagringen av olivolja får ett tillägg på 23 miljoner euro.
Totalt föreslår kommissionen 44,1 miljarder euro (+3,1 procent jämfört med 2011) för direkta stöd och marknadsordningar. Marginalen till den fastställda övre gränsen för jordbrukets utgifter utgör 691 miljoner euro.
Den 21 dagar långa förhandlingsperioden om budgeten började den första november med möten den 8 och 18 november. Den så kallade budgettrilogin, gemensamma samtal mellan parlament, råd och kommission, möts den 3, 10 och 14 november.
Om parlament och råd kan enas inom utsatt tid, kan det slutliga budgetförslaget antas av parlamentet i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab