Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.11.2011 / Landsbygdens Folk
Landsbygdsverket återkräver inte fel utbetalt stöd till nötgårdar
Landsbygdsverket har beslutat att inte återkräva stöd för djurens välbefinnande som betalades felaktigt till nötgårdar 2008 och 2009. Felet beror på myndigheten, och jordbrukarna har inte rimligen kunnat upptäcka det.
I Landsbygdsverkets beslut beaktas förvaltningens anvisningar till jordbrukarna om anmälningar till nötdjursregistret, innehållet i det beslut som jordbrukarna fått och sättet på vilket djurenheter har uppkommit felaktigt.
Betalningsfelet har drabbat 3.720 gårdar. I början av 2012 får jordbrukarna de rättelsebeslut för 2008 som kommunerna fattat och stödbesluten för 2009.
År 2008 betalades 132.000 euro för mycket i stöd, och år 2009 betalades 467.000 euro för mycket. Under de två åren betalades alltså sammanlagt 599.000 euro ut felaktigt. De enskilda beloppen varierade mellan några tiotals cent och strax under 1.000 euro.
Felet i utbetalningen av stöd för djurens välbefinnande upptäcktes i februari 2010. I fråga om djur som ingick i två olika åldersgrupper konstaterades det att utfodringsdagarna för den yngsta åldersgruppen felaktigt hade överförts till den äldsta åldersgruppen i ansökningarna. Eftersom stödet baserar sig på antalet djurenheter ledde felet till att alltför stora stödbelopp betalades ut till gårdarna.
Myndigheten har räknat antalet stödberättigande djur direkt på basis av uppgifterna i nötdjursregistret. Det beslut som jordbrukarna fått innehöll bara antalet nötkreatur som ingått i ansökan och det godkända antalet samt motsvarande antal djurenheter. I det beslut som sänts till jordbrukarna har det inte specificerats vilken grupp eller vilka grupper ett visst djur har ingått i.
Felet gäller inte svingårdar, och inte heller sådana gårdar med nötkreatur som haft djur i en enda djurgrupp eller för vilkas del stödbeloppet överskridit maximigränsen 5.000 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab