Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
4.11.2011 / Landsbygdens Folk
Ekologisk spannmålsskörd blir medelmåttig
Den ekologiska spannmålsskörden verkar bli normal eller något bättre än genomsnittet. Vädret gynnade inledningen av skördesäsongen, men under hösten hämmades skördandet av regnskurar och tog längre tid än normalt.
När de slutgiltiga analyserna återstår förväntas rågskörden bli genomsnittlig till mängd och kvalitetsmässigt god. Höstveteskörden blir medelmåttig med god kvalitet. På de regnigaste områdena led vårvetets falltal av sen skördetidpunkt, men även i vårvetet är proteinhalten hög.
Havreskörden förväntas bli normal, även om det förekommer grå havre. Den ökade odlingsarealen för havre gjorde att efterfrågan på sädesslaget besvarades bättre än i fjol.
Priserna på ekologisk spannmål är på samma nivå som i vår och förändringar är inte att vänta inom de närmaste månaderna. Det kan ske förändringar ifall situationen i Europa blir mera instabil och eurons kurs sjunker. Även import av ekologisk spannmål till EU från området kring Svarta havet kan påverka priserna något.
För rybs och bondböna har odlingssäsongen varit den andra svaga i rad. Även om rybsskörden blev normal, gjorde den svåra skördesäsongen att vissa stora arealer inte kunde skördas alls. Den genomsnittliga skörden för bondböna blev mindre än vanligt. Gällande proteinfoder ser säsongen ut att överstiga förväntningarna och det borde inte bli brist på proteinfoder under vintern.
Spannmålsinköparna uppmanar odlarna att bilda samarbetsringar så all ekologisk spannmål fås ut på marknaden som ekologisk. På så sätt kan också kontrakt om större volymer göras vilket leder till något bättre pris.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab