Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
21.3.2002 / LF
Lantbruksministrarna stödde kommissionens förslag
EU:s lantbruksministrar gav i måndags enhälligt sitt stöd åt EU-kommissionens förslag om hur ansökarländerna skall kunna anpassas till den gemensamma lantbrukspolitiken. Det uppgav jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto (obunden) efter ministrarnas sena möte på måndagskvällen.
Kommissionen föreslår bland annat att de nya länderna skall få 25 procent av lantbruksstöden då de blir medlemmar. Andelen skulle därefter öka successivt för att år 2013 uppgå till hundra procent.
Åsikterna gick starkt isär då de 15 nuvarande EU-ländernas lantbruksministrar för första gången träffade kandidatländernas ministrar i en gemensam diskussion. Vid mötet i Bryssel upprepade kandidatländerna kravet på fullt direktstöd. Men kommissionen ställer inga nya pengar i utsikt.
Efter mötet hoppades Fischler att kandidatländernas representanter småningom börjar inse realiteterna. Det finns inte ekonomiskt utrymme för fullt stöd. Den senaste tidens konfrontationspolitik måste få ett slut, och det är dags att de nya länderna inser det positiva i kommissionens bud, sade Fischler.
Fischler hänvisade till en färsk studie, som visar att lantbruket i kandidatländerna kommer att vinna på medlemskapet i unionen, också fastän de inte skulle få några direktstöd alls. Redan år 2007 kan lantbrukarna i snitt tjäna 30 procent mer på medlemskapet, och deras inkomster skulle stiga mer än hos den övriga befolkningen.
Anledningen är de prisstöd och landsbygdsstöd som EU-kommissionen lovat att ska betalas till 100 procent.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab