Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
21.3.2002 / LF
EU klarar WTO-kraven, hävdar Fischler
EU:s lantbrukskommissionär Franz Fischler anser att det finns goda chanser att nå resultat i den nya WTO-rundan. Trots den stränga tidtabell som fastslogs på WTO-mötet i Qatar, ser han positivt på möjligheterna att reformera den globala handeln med lantbruksprodukter.
EU är inne på rätt väg, sade Fischler i ett samtal med den nye WTO-ordföranden Stuart Harbinson. Enligt Fischler är däremot utvecklingen i USA en källa till oro. Fischler beskyller USA för bristande konsekvens då det gäller avregleringen av lantbrukshandeln, i synnerhet i anslutning till den planerade nya lantbrukslagstiftningen.
Inom EU tenderar stöden att sjunka snabbt, från 43 procent år 1999 till 38 procent år 2000. Stödnivån ligger något högre än medeltalet för hela OECD, men är väsentligt lägre än icke-EU-länderna Norge (71 procent) och Schweiz (66 procent).
EU-medborgarna betalar i dag betydligt mindre för sitt lantbruk än tidigare. I genomsnitt kostar Bryssels lantbrukspolitik i dag 299 euro per invånare, eller 7,7 procent mindre än 1999. Det är inte mycket, om man jämför med schweizare eller japaner. De betalar 728 respektive 628 euro per invånare för sitt lantbruk.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab