Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.9.2011 / Landsbygdens Folk
Fazer satsar på inhemsk råg
Fazer förbinder sig att använda endast inhemsk råg i sina rågbröd år 2016. För att uppnå målet har ett samarbetsprojekt som kallas Pro råg inletts mellan Fazer, Boreal växtförädling och Raisio. Enstaka spannmålsodlare har också hunnit ansluta sig till projektet.
Petri Kujala, vd för Fazer Bagerier, berättar att konsumenterna blir förvånade när de får veta att brödet i dag inte bakas enbart av inhemsk råg.
- Inhemsk mat är en stark trend just nu, och konsumtionen av rågbröd har ökat stadigt sedan 1995. Många är överraskade av att endast hälften av den råg vi använder är inhemsk. Orsaken är helt enkelt att den inhemska rågproduktionen inte räcker till för att täcka behovet.
Just nu ligger rågskörden på omkring 70.000 ton per år, av vilken 20.000 ton används av Fazer. För att mätta marknaden skulle det krävas en skörd på 130.000 ton.
- Därför har vi nu inlett ett ambitiöst projekt, berättar Kujala. Endast genom ett samarbete mellan de största aktörerna inom hela produktionskedjan kan vi lyckas uppnå vårt mål, som är att alla rågbröd inom Oululainen-produktfamiljen görs av inhemsk råg om fem år.
I princip betyder det att alla Fazers rågbröd blir garanterat finländska, eftersom Oululainen-namnet täcker alla Fazers bröd förutom deras Puikulat. De första bröden som berörs är Oululainens Reissumies och Efterugnsbröd.
För att öka rågproduktionen tillräckligt påpekar Kujala att det krävs förbättrade odlingsförutsättningar. Rågsorterna har inte utvecklats i samma takt som de ljusa sädesslagen som dominerar världsmarknaden. Här kommer Boreal in, som redan hunnit långt inom utvecklingen av en rågsort som kunde möta de krav som nu ställs på rågskörden.
- Vår målsättning är en 20 procents ökning av höstrågskörden samt en förbättring av vårrågens odlingsegenskaper, berättar Markku Äijälä, vd för Boreal växtförädling.
Enligt Äijälä krävs förutom högre skördenivå en ökning av den totala odlingsarealen för att säkerställa tillgången på inhemsk råg. Marknaden har hittills dominerats av höstrågsorter, vilket har lett till att det en regnig höst inte hunnit sås tillräckligt med råg för att möta marknadens behov. Därför betonar Äijälä att Boreal nu satsar också på nya sorter av vårråg. De nya sorterna kommer att ge en större skörd, ha kortare och stadigare strån och på så sätt vara lättare att skörda.
Spannmålsodlare Kalle Sipilä från Hollola är en av de spannmålsodlare som redan anslutit sig till Pro råg. Sipilä förhåller sig positivt till samarbetsprojektet, men med erfarenhet kommer också en viss skepticism. För tillfället är avkastningen och prisnivån inte tillräckligt lockande för att nya aktörer ska våga sig på rågodling.
- I år fick jag en relativt god rågskörd och kom upp i omkring 3.700-3.800 kilo per hektar i avkastning. Veteskörden blev måttlig, men gav mig ändå 6.700-6.800 kilo per hektar. Det är en ganska rejäl skillnad med tanke på att priset ligger på ungefär samma nivå för de båda sädesslagen. Vi väntar alltså verkligen på en rågsort som ger större skörd.
En lansering av en ny hybridsort betyder ändå inte automatiskt att alla går in för den, påpekar Sipilä.
- Att våga försöka sig på de nya hybridsorterna innebär också en ekonomisk risk. Den nyaste hybridrågsorten med vilken man lär ska kunna komma upp i 6.000 ton per hektar kostar omkring 1.300 euro per ton utsäde, medan till exempel höstvete ligger på omkring 500 euro per ton.
Trots alla saker som kan gå snett tror Kalle Sipilä starkt på rågodling i Finland. Ett löfte från Fazer var precis vad som behövdes för att få flera jordbrukare att våga satsa på råg.
- Lyckas det här är det verkligen toppen. Bland de som anslutit sig till Pro råg-projektet märks redan en annan inställning än tidigare. Man börjar planera nästa års rågsådd genom att till exempel först välja tidiga vårkornsorter, så att allting är i skick i god tid före höstens rågsådd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab