Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.9.2011 / Landsbygdens Folk
Industrin förnyar kravet på avvecklade sockerkvoter
Europas sockerförbrukande industri - bland annat Coca-Cola, Unilever, Nestlé och Mars - varnar för en extrem sockerbrist i EU. Industrin kritiserar häftigt EU:s sockerpolitik och kräver en snabb avveckling av sockerkvoterna.
Den sockerförbrukande industrins branschorganisation CIUS representerar 70 procent av sockerförbrukningen i EU. Nu har CIUS publicerat ett skriftligt positionsdokument med budskapet att EU:s sockerpolitik är ett enda fiasko. Enligt CIUS har EU på tok för litet socker i lager. EU:s sockerlager kommer inte att räcka för att täcka konsumtionen under marknadsåret 2011-2012, hävdar organisationen.
Branschorganisationen konstaterar att rapporterna om en god betskörd i praktiskt taget hela Europa inte hjälper sockerförbrukarna. Anledningen är att "det oflexibla kvotsystemet" som förhindrar att sockret saluförs på den egna hemmamarknaden.
CIUS hävdar att EU-kommissionen och marknadskommittén sköter sina uppgifter dåligt och saknar förmåga att planera för en tillförlitlig sockerförsörjning. Åtgärder för att korrigera snedvridningar i utbudet har dröjt alltför länge.
Enligt CIUS har den sockerförbrukande industrin gång på gång krävt beslutsamma åtgärder av EU-kommissionen för att täcka marknadens behov och fylla på lagren. Men tjänstemännen har agerat för långsamt.
Marknaden fortsätter att vara hårt pressad med extrem volatilitet, instabilitet och andra störningar som följd. Resultatet är fortsatta problem för sockeranvändarna.
Slutlagren för säsongen 2011-2012 borde höjas till en nivå på 1,8 miljoner ton för att undvika en djup kris. CIUS uppmanar EU-kommissionen att balansera upp utbud och efterfrågan möjligast snabbt med alla marknadsinstrument som står till förfogande.
Eftersom det nuvarande kvotsystemet inte tillåter att hemmamarknaden balanseras upp med mer EU-socker, borde åtminstone 550.000 ton utomkvotssocker släppas fritt för EU-konsumtion, anmärker CIUS.
Andra krav är tullfria importkvoter (TRQ) för minst 550.000 ton från december 2011 samt suspendering av CXL-kvoten för socker från bland annat Brasilien och Australien från oktober 2011.
Men CIUS framhåller att detta bara är provisoriska nödåtgärder för att klara försörjningen på kort sikt. Marknaden kan endast stabiliseras genom en avreglering där sockerkvoterna tas bort senast år 2015, framhåller industrin.
Kommissionen har bekämpat situationen med bland annat tullfria kvoter, omvandling av utomkvotsocker till kvotsocker och anbudsförfarande för importtullar. Åtgärderna fortsätter om det svåra marknadsläget fortsätter också under säsongen 2011-2012.
Kommissionen planerar en avveckling av sockerkvoterna redan år 2016, senast ett år efter att det nuvarande kvotsystemet går ut. Därmed skulle den sockerförbrukande industrins krav till väsentliga delar uppfyllas. Betodlarna och sockerindustrin vill däremot bibehålla kvoterna möjligast länge. Man kan utgå från att branschens lobbyister just nu har högkonjunktur i Bryssel.
Bland medlemmarna i CIUS återfinns bland annat Cadbury, Coca-Cola, Danone, Barilla, Kraft Foods, Mars, Orkla Foods, Ferrero, Unilever, Nestlé, Kellogg´s. GlaxoSmithKline, PepsiCo och Refresco.
EU-kommissionen ska officiellt informera om sina planer för sockerkvoterna den 12 oktober.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab