Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
30.9.2011 / Landsbygdens Folk
EU-jordbrukare ser optimistiskt på framtiden
Jordbrukarna i de största europeiska jordbruksländerna väntar sig en stabil utveckling inom näringen under de närmaste åren. Det framgår av en opinionsundersökning bland jordbrukare i Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Polen, Ungern och Tjeckien.
Kartläggningen av förväntningarna inom det europeiska jordbruket har genomförts av den tyska branschorganisationen DLG. Svaren tyder på att jordbrukarna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien förväntar en ekonomisk stabilitet på hög nivå de närmaste åren.
Men också kollegerna i Polen, Tjeckien och Ungern blickar positivt mot framtiden. Experterna bakom utfrågningen tolkar det som att jordbrukarna i de nya länderna har börjat känna sig hemma i EU och riktar sin produktion efter de globala rambetingelserna.
Jordbrukarna i Tyskland, Frankrike och Storbritannien räknar med en positiv ekonomisk utveckling för jordbruket på en hög nivå, trots vissa osäkerhetsfaktorer. Detsamma gäller i princip också jordbrukarna i de nya EU-länderna.
Som osäkerhetsmoment förekommer lokala problem med skördar och en viss osäkerhet när det gäller att definiera situationen på den globala spannmålsmarknaden.
Ett gott tecken är att nästan hälften av de tillfrågade jordbrukarna planerar nya investeringar inom de närmaste tolv åren.
Cirka 60 procent av investeringarna siktar på att öka gårdens effektivitet och konkurrenskraft. Resten av de investeringsvilliga planerar att expandera eller bygga till. Viljan att investera stimuleras av en attraktiv räntenivå.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab