Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
30.9.2011 / Landsbygdens Folk
Glänsande utsikter för USA-farmare
Det amerikanska jordbruksministeriet USDA förutspår goda framtidsutsikter för de amerikanska jordbrukarna. Exporten av jordbruksprodukter når rekordvärdet 94 miljarder euro under budgetåret 2011, som avslutas i september.
Det senaste exportrekordet sattes år 2008 med 79 miljarder euro. Detta år noteras också en överväldigande jordbruksbalans med ett plus på 29 miljarder euro - också det ett rekord. USDA förväntar liknande exportsiffror för det kommande året.
Jordbruksminister Tom Vilsack noterar en kraftig ökning inom exporten av trädgårdsprodukter till Kanada, Europa och Japan. Exporten av nötkött har återhämtat sig utmärkt och ligger numera på samma höga nivå som år 2003.
Den amerikanska jordbruksministern räknar med att exporten till EU och Japan har gynnats av den ökande efterfrågan på högvärdiga produkter. I stället har exporten till Kina avtagit lätt, efter en period med starkt tilltagande export av sojabönor till Kina.
Som en orsak till den förväntade nedgången ser Vilsack den ökande konkurrensen. Nedgången är mest kännbar bland spannmåls- och bomullsproducenter. Många länder har slutit handelsavtal om dessa produkter.
Vilsack uppmanar nu kongressen att snabbt ratificera de avtal som USA har kommit överens om med Sydkorea, Colombia och Panama.
I den preliminära prognosen för budgetåret kalkylerar USDA med en höjning av USA-jordbrukarnas nettoinkomst med 20 procent, till 71 miljarder euro.
I praktiken betyder detta, att årsinkomsten för en genomsnittlig jordbrukarfamilj stiger med 1,9 procent, till 38.163 euro.
Med beaktande av inflationen är detta den högsta jordbruksinkomsten sedan 1970-talet, betonar Vilsack. Han medger emellertid att höjningen är nödvändig mot bakgrunden av de brant stigande produktionskostnaderna under det gångna året.
Kostnaden för foder har stigit med 20 procent. Därutöver har kostnaderna för bränslen och gödsel stigit med 24 procent. Väderleksförhållandena har också varit extrema under året.
Enligt den preliminära budgetprognosen växer driftsresultatet inom växtodlingen med 19 procent och inom animalieproduktionen med 16 procent. Enligt USDA beror detta på den gynnsamma utvecklingen inom försäljningen mejeriprodukter, kött och fågelkött.
Inom veteodlingen har resultatet ökat med 37 procent, beräknar ministeriet, och anger de höga marknadspriserna som orsak. Efterfrågan på vete har varit störst på hemmamarknaden, medan exporten har backat något.
Driftsresultatet för foderspannmål uppskattas stiga med 37 procent och når därmed en rekordnivå. Jordbrukarna har också nått en mycket god lönsamhet med oljeväxter, anmärker USDA.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab