Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
26.9.2011 / SLC
Utlåtande om utkastet till regeringen proposition till riksdagen med förslag till ändring av lagstiftningen om energibeskattning
Finansministeriet                    
Skatteavdelningen
valtiovarainministerio(at)vm.fi
cc: eliisa.helle(at)vm.fi


Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har bekantat sig med förslaget där det bland annat föreslås att beskattningen av bränntorv höjs mera än vad som tidigare har bestämts gällande den gradvisa höjningen av skatten från år 2013 och 2015. Skatten på bränntorv föreslås bli 4,90 euro/MWh från år 2013 (tidigare beslut 2,90 euro) och 5,90 euro/MWh från 2015 (tidigare beslut 3,90 euro). Dessutom avser förslaget minska energiskatteåterbäringarna inom lantbruket med totalt 18 miljoner euro som en följd av att återbäringen inte längre omfattar koldioxidskattens andel.  

Rent allmänt konstaterar SLC att EU:s nya energiskattedirektiv ännu inte har trätt i kraft. De skärpning-ar som föranleds av direktivet bör inte införas hos oss innan direktivet är i kraft. Skärpningarna innebär även en tilläggskostnad för sektorn som inte är motiverad i detta ekonomiska läge.

SLC motsätter sig en ytterligare skärpning av skatten på bränntorv eftersom den i synnerhet drabbar växthussektorn. Växthusföretagarna har redan drabbats hårt av energiskattehöjningen på elektricitet och i synnerhet för de företagare som använder både elektricitet och torv för uppvärmning ökas skat-tebördan ytterligare i och med den föreslagna höjningen. SLC anser att torvskatten bör fås inom ramen för återbäringsförfarandet eller så bör de anläggningar som använder bränntorv för högst 50 000 MWh /år befrias från torvskatten. Gällande skatten på torv kan man ytterligare konstatera att torven för sin del har ersatt importerade bränslen och att man från statens sida har sporrat växthusföretagen att gå in för torvenergi genom att bevilja investeringsstöd för ändamålet.  Därför känns en ytterligare skärp-ning av skatten ytterst omotiverad.

Växthusföretagarnas energiskattebörda bör absolut minskas. Därför anser SLC fortsättningsvis att självrisken på 50 000 euro på accisåterbäringen för energiintensiva företag enligt 8 a § lagen om accis på elström och vissa bränslen (1260/1996 med senare ändringar) bör sänkas till 5 000 euro.

Avslutningsvis konstaterar vi att beslutet om slopandet av arbetsgivarens FPA-avgift 2009 som kom-penserades med energiskattehöjningar skulle vara kostnadsneutralt för företagarna. För växthusföre-tagens del kan man inte över huvud taget tala om någon kostnadsneutralitet, utan växthussektorn har drabbats mycket hårt av energiskattehöjningarna utan att slopandet av arbetsgivarens FPA-avgift nämnvärt har gagnat sektorn.


SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.


Jonas Laxåback                     Helena Ålgars
verksamhetsledare                  jurist

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab