Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.9.2011 / Landsbygdens Folk
Följ villkoren i din nuvarande miljöstödsförbindelse
Man bör hålla sig till de villkor som är i kraft i den miljöstödsförbindelse man nu har. Det är myndigheternas svar på några frågor av jordbrukarna inför senhöstens arbeten, till exempel markberedning.
Finland har ju anhållit hos kommissionen om ändringar i miljöstödet och i stödet för djurens välmående från och med nästa år. Saken är att de flesta miljöstödsförbindelserna utlöper efter det här året och även en del nästa år.
Redan i fjol våras godkände dock kommissionen att de förbindelser som löper ut i år kan förlängas med två år. På motsvarande sätt kan de förbindelser som löper ut nästa år förlängas med ett år.
Däremot kan man inte göra nya femåriga miljöstödsförbindelser, varken nästa år eller 2013. Valet blir alltså mellan att förlänga den förbindelse man har eller att vara utan.
Nu i år har Finland sedan anhållit om en möjlighet för jordbrukarna att ändra åtgärderna i sin gällande förbindelse i anslutning till förlängningen. Det skulle exempelvis bli möjligt att välja bort vissa besvärliga tilläggsåtgärder eller byta dem mot andra.
Inom A- och B-områdena kommer dock minst en tilläggsåtgärd att vara obligatorisk också nästa år.
Man vet nu att beslutet inte helt kommer att följa Finlands anhållan, men någon form av lättnader är att vänta. Armbrytningen med kommissionen är emellertid inte avgjord och därför kan inte heller myndigheterna ge några goda råd ännu.
Dessutom är det viktigt att jordbrukarna håller sig till de förbindelser som nu är i kraft.
För LFA-stödets del så gäller de nuvarande villkoren de facto fram till 2014 oavsett när man har ingått sin förbindelse.
Troligtvis blir det så att man gör en femårig förbindelse nästa år med någon sorts klausul om att den bryts inför 2014 eller att villkoren ändras då. En motsvarande klausul gäller exempelvis i de nya LFA-förbindelser som ingåtts i år.
Under förra veckan blev det i övrigt klart efter budgetrian, att den nuvarande nivån på finansieringen av LFA-stödet hålls kvar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab