Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.9.2011 / Landsbygdens Folk
Skördeskadeersättningar betalades ut felaktigt
Skördeskadeersättningarna för 2010 har betalats ut felaktigt till jordbrukarna. När Landsbygdsverket kontrollerade uträkningen av skördeskadeersättningen konstaterades ett fel i beräkningsformeln.
Felet beror på att man använt sig av ett värde som gäller ett specifikt år i stället för ett värde som gäller en längre period på maximalt fem år. Beräkningsfelet gäller alla skördeskadeersättningar som har betalats ut i år och berör då knappt 600 gårdar.
Landsbygdsverket korrigerar de utbetalda ersättningarna i enlighet med stöduppgiftslagen. Ersättningar som har betalats ut till för stort belopp återkrävs, medan jordbrukare som har fått för liten ersättning kommer att få ytterligare ersättning.
Innan beslut om återkrav fattas ska kommunernas landsbygdsnäringsmyndigheter höra den som sökt ersättning.
Rent praktiskt kommer det att gå till så att ersättningen återkrävs med inbetalningskort eller genom avdrag från framtida stöd. Eftersom felet beror på utbetalaren tas ränta inte ut påpekar enhetschef Vesa Perätalo på Landsbygdsverket.
- Nästa utbetalning av stöd sker i december. Då kan det bli aktuellt med avdrag. Inbetalningskorten torde skickas ut senast vid samma tid, säger han.
Beloppen varierar från gård till gård. I ungefär hälften av fallen handlar det om summor i storleksklassen 1.000 euro, en fjärdedel är mindre än det, medan den resterande fjärdedelen är större än det. Några av korrigeringarna handlar om tiotusentals euro.
Största delen av de felaktiga ersättningarna betalades ut till jordbrukarna i mitten av juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab