Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
23.9.2011 / Landsbygdens Folk
Obama vill stryka direkta jordbruksstöd
USA:s president Barack Obama anser att direktstöden till jordbrukarna kan strykas mot bakgrunden av de höga priserna på jordbruksprodukter. Åtgärden ingår i Obamas program för att stimulera ekonomin och sänka det federala underskottet.
Presidentens sparplan omfattar dessutom nedskärningar av federala bidrag till skördeförsäkringar. I skottlinjen står också ett stödprogram som uppmuntrar farmarna att lägga jordbruksmark i träda.
De direkta stöden utbetalas till jordbrukarna på basen av de grödor de har odlat under de senaste åren. Betalningarna sker automatiskt oberoende av marknadspriserna eller jordbrukarens ekonomiska situation.
Enligt presidentens motiveringar händer det att farmare erhåller stöd för grödor som de inte ens odlar längre.
Stöden har varit föremål för en växande kritik de senaste åren. Kritikerna anser att de inte längre är försvarbara. Mer än hälften av stöden betalas till farmare som tjänar mer än 100.000 dollar per år, uppger Vita Huset.
Årligen betalar Obama-administrationen direkta stöd till ett sammanlagt belopp av nästan fem miljarder dollar. Obamas förslag skulle spara in tre miljarder dollar, medan resten av anslagen skulle omdirigeras till andra former av stöd.
I en tid av återhållsam finanspolitik kan stöden inte längre försvaras, heter det i en statlig rapport. Obama själv betecknar de direkta stöden som onödiga och alldeles för generösa, mot bakgrunden av den höga jordbruksinkomsten i USA.
Obama vill också reformera och effektivera jordbrukets miljöprogram med förhoppningen att spara federala utgifter.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab