Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
23.9.2011 / Landsbygdens Folk
WFO blir ny global röst för världens jordbrukare
Den nygrundade, globala jordbrukarorganisationen World Farmers Organisation (WFO) höll senaste vecka sin första generalförsamling i Sydafrika. Till ordförande valdes USA-farmaren Robert Carlson. Ett 50-tal jordbruks- och andelsorganisationer ingår i WFO.
Den internationella jordbrukarkåren har saknat en internationell representation i exempelvis FN- och WTO-sammanhang sedan den förra globala federationen IFAP gjorde konkurs i november förra året. WFO har grundats för att ersätta denna förlust.
De europeiska jordbrukarnas och kooperativens takorganisationer Copa och Cogeca stod som värd för det konstituerande mötet i Bryssel på våren. WFO etablerar sitt säte i Rom, där också FAO har sitt huvudkontor.
WFO representerar jordbrukare från Armenien till Zambia och syftar till att förbättra villkoren för jordbrukare och landsbygd. WFO engagerar sig därtill i jordbruket närstående näringar som skogsbruk, vattenbruk, miljö, handel, forskning och utbildning.
WFO:s första årsmöte i Stellenbosch dryftade de globala utmaningarna för jordbruket. Bland annat konstaterade deltagarna att jordbruket förväntas lösa många svåra problem i samband med den ökande efterfrågan på livsmedel samt klimatförändringen.
Men endast ett lönsamt jordbruk kan klara av dessa svåra utmaningar, fastställde deltagarna. Sydafrikas jordbruksminister Tina Joemat-Petterson underströk i sitt anförande betydelsen av en internationell dialog mellan jordbrukare i olika delar av världen.
Genom att enas om gemensamma positioner kan jordbrukarna reagera effektivare och snabbare på globala händelser. Prisfluktuationerna är en sådan fråga. Mindre volatila priser skulle betydligt förbättra tillgången på livsmedel ute i världen, sade ministern.
För att kunna sköta sina förpliktelser inom matproduktionen, måste jordbrukarna garanteras stabila politiska rambetingelser och i synnerhet en fri tillgång till produktionsmedel som mark, vatten, utsäde och gödsel, konstaterade Joemat-Petterson.
Till ordförande för WFO utsågs farmaren Robert Carlson från North Dakota, USA. Carlson är för närvarande ordförande för producentorganisationen North Dakota Farmers Union, men han kommer att avgå från posten i november för att koncentrera sig på att leda WFO.
Enligt Carlson verkar WFO för ett lönsamt jordbruk i kombination med en trygg och säker livsmedelsförsörjning. Utvecklingen av de två områdena utgör organisationens viktigaste målsättningar i det kommande arbetet.
Carlson räknar inte ordförandeskapet som ett heltidsjobb. Han kommer därför inte att flytta till Rom, där WFO etablerar sig. Carlson stannar i sin hemstad Jamestown för att i huvudsak distansarbeta via internet, Skype och andra elektroniska medier.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab