Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 27.4.2024
 Grattis Engelbrekt
21.3.2002 / LF
Knappt om fårfiol till påsk?
Den som drömmer om att servera god inhemsk fårfiol till påsk gör klokt i att vara ute i tid och vända sig till någon av de små specialaffärerna i branschen. Det finns däremot ett rikt utbud av nyzeeländskt och australiskt fårkött på marknaden.
Vår egen produktion uppgår till omkring 650 000 kilo lammkött, av vilket endast omkring tio procent bjuds ut till påsk. Av den mängd fårkött som säljs i Finland är bara en tredjedel av inhemskt ursprung.
Enligt Koivumäki befinner sig de finländska fårproducenterna egentligen i ett mycket svårt konkurrensläge med tanke på importen.
- Våra fåruppfödares lammkött av hög kvalitet ställs mot kött av tackor som tas ur produktion. På de importerade fårfiolerna står klart och hederligt att läsa det engelska ordet "mutton" vilket står för fullvuxet får, men den innebörden är okänd för finländarna, konstaterar Koivumäki.
Enligt Koivumäki är konkurrensläget ekonomiskt ohållbart eftersom producentpriset för inhemskt lammkött är omkring 2,5 euro, medan fårfarmaren i Nya Zeeland får bara 17 cent för sin tacka.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab