Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
21.3.2002 / LF
Scrapietesterna utvidgas
Provtagningarna av får och getter för test av förekomst av scrapiesjuka utvidgas i början av april. Då börjar man ta prover av över 18 månader gamla av veterinär granskade djur från vanliga slaktlinjer.
- På årsbasis innebär detta minst 1900 prover, säger veterinärinspektör Jessica Eriksson på jord- och skogsbruksministeriet.
Redan nu tas i enlighet med EU:s program för scrapiekontroll 250 prover per år av över 18 månader gamla självdöda djur. Dessa prover kommer till största delen från Honkajoki via projektet för uppsamling av kadaver, men ministeriet ber nu kommunveterinärerna att se till att prover sänds in från deras verksamhetsområden till Anstalten för veterinärmedicin och livsmedel.
Prover tas också av alla djur över två år hos vilka man iakttagit symtom på störningar i centrala nervsystemet. Provtagningen fortsätter också på alla gårdar som deltar i kontrollprogrammet. Programmet är obligatoriskt för alla gårdar som har över 40 tackor av får eller get.
Sami-Jussi Talpila, som är husdjursombudsman på MTK, betonar att man nu behöver planeringsförmåga och förutseende i branschen och rekommenderar att producent och slakteri på förhand gör något slag av slaktplan.
Med hjälp av en sådan skulle slakteriet kunna hålla reda på vad slags djur som är att vänta till slakteriet vid varje tidpunkt. Detta skulle underlätta verksamheten framförallt vid små slakterier, vilka inte har stora kyllager.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab