Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.9.2011 / Landsbygdens Folk
Nedskärningsbudget - också för lantbruket
Regeringens budgetförslag för 2012 blev klart rekordsnabbt. Budgetrian som beräknades räcka åtminstone två dagar avklarades på en dag och därför kunde statsrådet redan på onsdagskvällen presentera siffrorna för nästa år. Det är fråga om en konkret nedskärningsbudget - även för lantbrukets del. Samfällda skogar får en beskattning på 28 procent, medan LFA-finansieringen ändå tycks vara tryggad.
Budgetmanglingen i Ständerhuset i Helsingfors avklarades under några timmar på onsdagseftermiddagen. De sex regeringspartierna hade förhandlat klart vissa delar tidigare i veckan och dessutom hade ramarna satts väldigt stramt redan under de tuffa samt utdragna regeringsförhandlingarna på försommaren.
Finansministeriets föreslagna budgetramar står i stort sett fast och i det slutgiltiga förslaget finns egentligen bara små förändringar. Slutsumman i budgetpropositionen är 52,3 miljarder euro och staten är tvungen att låna drygt 7 miljarder euro.
Det är fråga om en konkret nedskärningsbudget och regeringsmedlemmarna med statsminister Jyrki Katainen (Saml) i spetsen var på onsdagen osäkra på om den håller streck. Om den inte gör det så återkommer statsrådet till den i vår.
SLC:s I viceordförande, riksdagsledamot Mats Nylund (Sfp), konstaterar att situationen varit kämpig på grund av det allvarliga ekonomiska läget.
- Regeringen kom överens om en konstruktiv budget - landet behöver stabilitet och räntebalans, säger han.
Vad nedskärningar beträffar så är Nylund oroad över de omfattande nedskärningar som gjorts direkt i Jord- och skogsbruksministeriets budget samt för trafikens del.
- Främst torde mindre vägar med liten trafik drabbas och det är inte bra för landsbygden, säger han.
Riksdagen kan i ett senare skede rädda vissa saker, men det blir troligtvis fråga om väldigt små smulor.
- Riksdagen har tyvärr inte särskilt stort manöverutrymme fram över. I det rådande ekonomiska läget och med en så här bred regeringskoalition, där det internt finns väldigt olika viljor, är det svårt att tro att man skulle kunna samla majoritet för större tilläggsanslag, säger Nylund.
I Jord- och skogsbruksministeriets huvudmoment sker en minskning med 100 miljoner euro. Det här drabbar förvaltningen, men också lantbrukarna direkt. SLC:s ordförande Holger Falck påpekar att det ännu inte är helt klart varifrån dessa medel tas.
- Det är fråga om en övergripande nedskärning av ministeriets budgetmedel, men antagligen drabbar det såväl förvaltningen som lantbrukarna, säger han.
Det som däremot blev helt klart i och med budgetförslaget är beskattningen av samfällda skogar. Finansministeriet hade föreslagit en förhöjning från nuvarande 26 procent till 30 procent. Hur som helst landar nu skattesatsen för kapitalinkomster från samfällda skogar på 28 procent. Det finns över 190 samfällda skogar i Finland, var av en del i Österbotten, och de äger tillsammans över 550.000 hektar skog.
I budgetförslaget tycks däremot LFA-stödets finansiering vara tryggad.
- Nedskärningen i LFA-finaniseringen torde ha avvärjts och det är positivt. Stödet är delfinansierat och skulle den finländska regeringen minska på finansieringen så sänder man helt fel signal till Bryssel. Det här undvek man dock nu, säger Falck.
Finansministeriets redan tidigare föreslagna nedskärningar på 20 miljoner euro i accisåterbäringarna för energi kvarstår i budgetförslaget. Olika bränsleskatter och -acciser för fordonstrafik höjs och den första förhöjningen genomförs redan under nästa år.
Kapitalskatten höjs med 2 procentenheter till 30 procent och blir mer progressiv. I fortsättningen ska man också betala 32 procent skatt på kapitalinkomster över 50.000 euro.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab