Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
16.9.2011 / Landsbygdens Folk
Cioloş vill inte frysa stödnivån till svinsektorn
På onsdagen mötte jordbrukskommissionären Dacian Cioloş Finlands producentbaser SLC:s Holger Falck och MTK:s Juha Marttila på Helsingfors-Vanda flygplats för att diskutera förändringarna i EU:s gemensamma jordbrukspolitik, marknadsläget för svinsektorn och framförallt möjligheterna till en frysning av stödnivåerna för den enmagade sektorn.
Nivåerna i 141-stödet gällande svin och fjäderfä för 2012 och 2013 kommer nämligen att minska drastiskt. Enligt Finlands anslutningsavtal ska de totala nivåerna för AB-området för 2013 ligga på 16 miljoner euro, vilket betyder en halvering från årets nivå på 32,75 miljoner.
Svinsektorn som redan nu befinner sig i en akut lönsamhetskris skulle drabbas väldigt hårt. Producentorganisationerna mötte därför jordbrukskommissionär Cioloş för att diskutera en frysning av 2011 års stödnivå för framtiden - som en krisåtgärd för att underlätta situationen.
Efter mötet var ändå SLC:s förbundsordförande Holger Falck besviken.
- Vi fick helt enkelt ett kyligt svar av Cioloş. Han påpekade att en frysning av stödnivån för den enmagade sektorn är svår att genomföra. Kommissionären konstaterar också att han inte hyser några förhoppningar till förändringar i 141-avtalet, säger Falck.
Efter mötet flög Dacian Cioloş vidare till Koli där han fungerade som talare på Koli Forum som är ett forum där internationella toppnamn från politiken och näringslivet diskuterar den framtida användningen av naturresurser.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab