Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.9.2011 / Landsbygdens Folk
EU-ministrar är skeptiska mot gröna CAP-åtgärder
EU-ländernas jordbruksministrar betraktar med skepsis EU-kommissionens intentioner att koppla gröna miljöåtgärder till gårdsstöden. Vid ministrarnas informella rådsmöte i Polen betecknades planerna bland annat som tvångsåtgärder som ökar byråkratin.
De planerade gröna komponenterna i den första CAP-pelaren har redan fått häftig kritik i Storbritannien. Vid det informella ministermötet i Polen anslöt sig rådets ordförande, den polske jordbruksministern Marek Sawacki, till kritikerna.
Sawacki kritiserade kopplingen av de gröna miljöåtgärderna till gårdsstöden. Han underströk att miljöåtgärderna måste förbli en del av landsbygdsstöden i den andra pelaren.
Enligt Sawacki måste hanteringen av gårdsstöden förenklas i stället för att ytterligare byråkratiseras. EU:s bönder ska producera och inte agera bokförare. Enligt den polske ministern borde jordbruksstöden förenklas så långt det är möjligt.
Tysklands jordbruksminister Ilse Aigner sällade sig till kritiken. Enligt Aigner är det svårt att förstå, varför jordbrukare ska bestraffas fastän de redan uträttar mycket för miljön. Hon undrade också, om jordbrukare som redan deltar i miljöprogram för jordbruket, måste avstå från sina stöd från den andra pelaren.
Flera andra ministrar, bland dem Österrikes jordbruksminister Nikolaus Berlakovich, varnade för ett byråkratimonster om de gröna komponenterna ska införlivas i de direkta gårdsstöden.
Från EU-kommissionens sida försäkrades i alla fall att jordbrukare som redan har jord i träda, inte måste ta ännu fler hektar ur produktionen för att uppfylla de nya miljökraven. Stöden i det nuvarande miljöprogrammet förblir också i kraft efter 2014.
I anslutning till det informella rådsmötet framgick, att kommissionen har förstorat de obligatoriska arealerna för miljökompensation från fem procent till sju procent. Det handlar om områden som reserveras för träd, buskar, häckar, dikesrenar etc.
Kommissionen vill förbjuda monokulturer. En gård måste samtidigt hålla minst tre slag av kulturer i odling. Deras andel av arealen får variera mellan 5 procent och 70 procent av den totala åkerarealen.
De nya miljöåtgärderna kopplas till en tredjedel av utbetalningarna av de direkta gårdsstöden. Enligt uppgifter vid mötet, vill kommissionärerna för miljö och klimatskydd ännu skärpa åtagandena.
Kommissionens förslag att skära i gårdsstöden för stora jordbruk föranledde en fortsatt häftig debatt. Agrarkommissionär Dacian Cioloș försvarade igen sin plan. Enligt Cioloș står en majoritet av medlemsländerna bakom kraven. Cioloș vill trappa ned stöden stegvis för jordbruk med stödrätter mellan 150.000 euro och 300.000 euro. Nedskärningarna varierar mellan 20 procent och 70 procent, beroende på gårdens storlek.
Enligt Cioloș anser två tredjedelar av EU:s skattebetalare att det är riktigt att stöda jordbruket ur allmänna medel. Men de väntar sig att anslagen ska användas vettigt, sade agrarkommissionären.
Cioloș framhöll att stora jordbruk kan få stöd ur andra källor, exempelvis via de innovations- och forskningsanslag eller marknadsföringsstöd som står till förfogande i EU-budgeten.
Vid sidan av Tyskland, har Tjeckien och Storbritannien meddelat att de motsätter sig det planerade stödtaket. Polens jordbruksminister ansåg för sin del att villkoren är alltför lindriga. Enligt Sawicki borde EU fråga sina medborgare om de verkligen vill vara med och stöda gårdar med 5.000 eller 6.000 hektar.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab