Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
16.9.2011 / Landsbygdens Folk
Copa och Cogeca vill stöda ekojordbruket
De europeiska jordbrukarnas takorganisationer Copa och Cogeca betonar det ekologiska jordbrukets nytta för miljön och djurhållningen. Organisationerna anser att CAP-stödet till ekologiska jordbruk borde förbättras.
Ordföranden för arbetsgruppen för ekologiskt jordbruk vid Copa och Cogeca, Johannes Nebel, betonade inför en högrangig konferens i Italien att efterfrågan på ekologiska produkter ökar från år till år.
Han påminde om att EU är världens näststörsta producent av ekoprodukter. I motsvarande grad ökar också EU-importen av ekoprodukter, tillade Nebel inför de samlade experterna och politikerna.
Nebel påminde om att det ekologiska jordbruket också är en form av företagsamhet, där lejonparten av inkomsterna måste tjänas in via marknaden. Ett sådant företag måste erhålla rättvisa priser för sina produkter.
Han betonade vikten av att mer ekonomiska medel borde investeras i forskning för att förbättra de tekniska hjälpmedlen inom sektorn. Informations- och reklamkampanjer har likaså en central betydelse när det gäller att informera om den europeiska ekoproduktionen och främja försäljningen av europeiska produkter, framhöll Nebel.
Han konstaterade att det ekologiska jordbruket medför talrika miljöfördelar med positiva verkningar på odlingsjordar, vattenkvalitet och artmångfald. Nebel framhöll också att EU-lagstiftningen förutsätter en lång rad metoder som höjer djurskyddets kvalitet.
Bland annat måste djuren ha ständig möjlighet att röra sig utomhus. Djurtätheten bör hållas låg, såväl inomhus som utomhus. Om man ser till ekojordbrukets nytta, har sektorn potential att uppfylla den gemensamma jordbrukspolitikens huvudmålsättningar.
Generalsekreterare Pekka Pesonen vid Copa-Cogeca tillade att ekojordbruket erbjuder lösningar för otaliga utmaningar inom miljöområdet. Pesonen ansåg att sektorn därför bör prioriteras i CAP efter 2013.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab