Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
15.9.2011 / SLC
Utlåtande om utkastet till regeringen proposition gällande höjning av skattesatsen för samfällda förmåner och skatten på kapitalinkomster
14 September 2011  
Finansministeriet                    
Skatteavdelningen

valtiovarainministerio(at)vm.fi
ann-mari.kemell(at)vm.fi

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC r.f. har bekantat sig med förslaget till ändring av skattelagstiftningen gällande skattesatsen för samfällda förmåner och skatten på kapitalinkomster.

Förslaget går ut på att särskilja samfundsskattesatsen och skattesatsen för samfällda förmåner så att samfundsskattesatsen sänks från 26 till 25 procent medan inkomstskattesatsen för samfällda förmåner höjs från 26 till 30 procent. Samtidigt föreslås att inkomstskattesatsen för kapitalinkomster höjs från 28 till 30 procent, dock så att om kapitalinkomsterna överstiger 50 000 euro betalas skatt på kapitalinkomsten enligt 32 procent.   SLC har följande kommentarer till förslaget:


Höjningen av kapitalskattesatsen     

SLC motsätter sig även en höjning av kapitalskattesatsen och konstaterar att höjningen direkt drabbar jord- och skogsbrukare och andra småföretagare eftersom sänkningen av samfundsskattesatsen på inget sätt gynnar dessa grupper.

Om kapitalskattesatsen höjs bör jord- och skogsbrukarna och de övriga småföretagen kompenseras till exempel genom att bestämma att kapitalinkomstandelen endast till 90 procent utgör skattepliktig kapitalinkomst.


Inkomstskattesatsen för samfällda förmåner

SLC motsätter sig en höjning av inkomstskattesatsen för samfällda förmåner och anser att skattesatsen fortsättningsvis bör följa samfundsskattesatsen.

De samfällda förmåner som i första hand drabbas av skattehöjningen är de samfällda skogarna. För att främja tillgången på virke sägs det i regeringsprogrammet att användningen av lagstiftningen om samfällda skogar påskyndas. Förslaget om skattehöjning går stick i stäv med denna skogspolitiska målsättning eftersom det att inkomstskattesatsen för samfällda skogar varit på samma nivå som samfundsskattesatsen har utgjort ett kraftigt incitament för att ansluta skogsegendomar till samfällda skogar. Även i det nationella skogsprogrammet slår man fast att bildandet av samfällda skogar och anslutande av skogsegendomar till dem är ett viktigt instrument för att förbättra aktiviteten och lönsamheten i skogsbruket. Möjligheten att bilda samfällda skogar hindrar också splittring av skogsegendomar vilket främjar en effektiv skogsvård som i sin tur förbättrar tillgången till virke.

Andra samfällda förmåner som också drabbas hårt av en skattehöjning är många skifteslag i Kvarken-området som förfogar över betydande tillandningsområden. Skifteslagen arrenderar ut tomter från tillandningsområdena och får därmed betydande arrendeinkomster
som används till förmån för lokalsamhället.  Att skatten för dessa samfällda förmåner höjs drabbar direkt byarna i området.


SVENSKA LANTBRUKSPRODUCENTERNAS CENTRALFÖRBUND SLC R.F.


Jonas Laxåback                     Helena Ålgars
verksamhetsledare                    jurist       

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab