Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
21.3.2002 / LF
Skadedjur i förpackningar utgör hot mot skogarna
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO vill införa stränga internationella regler för förpackningsvirke. Träförpackningar som fraktas över hela världen har blivit den viktigaste spridningskällan för farliga skadeinsekter. Det senaste exemplet är den asiatiska långhorningen, som hotar skogarna i Tyskland och Österrike.
Den nu påträffade asiatiska långhorningen förekommer i Kina, Korea och Japan och angriper lövträd som al, alm, kastanj, poppel, pil och äppel- och körsbärsträd. Larverna förorsakar betydande skador, som leder till att trädet dör. Ett smittat träd måste omedelbart fällas och brännas upp.
I Österrike har man redan infört sådana åtgärder för att bekämpa långhorningen. Den ofrivilliga importen har förmodligen skett via obehandlat kinesiskt förpackningsmaterial som tillverkats av lövträd. Tillverkarna låter ofta bli att behandla träet för att spara kostnader. Enligt EU-regler måste allt lövträ som sänds från Kina vara fritt från bark och inte ha några insektshål som är större än tre millimeter i diameter.
FAO:s experter vill införa stränga internationella regler för att stävja faran. Enligt FAO är det bara en tidsfråga innan nya skadeinsekter tar mark i Europa.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab