Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
EG-domstolen förbjuder honung med GMO-rester
Honung som innehåller rester av gentekniskt förändrade organismer får inte saluföras i EU utan särskilt tillstånd. Det beslöt EG-domstolen på tisdagen. Domslutet kommer sannolikt att försvåra importen av honung från länder där genförändrade grödor är vanliga.
Då bin samlar sin nektar, fastnar pollen i deras håriga kroppsdelar. Om honungsbin rör sig i en åker med gentekniskt förändrade grödor, är det sannolikt att pollen från den genförändrade växten hamnar i honungen.
EU-kommissionen har hittills klassificerat honung som en animalieprodukt i likhet med griskött eller mjölk. Animalieprodukter får saluföras som livsmedel utan GMO-märkning, fastän det producerande djuret skulle matas med genförändrat foder. Ståndpunkten bygger på att den förändrade gensekvensen hos foderväxten inte överförs till själva slutprodukten.
EG-domarna anser att jämförelsen haltar. De menar att honung är en livsmedelstillsats. Livsmedelstillsatser som innehåller otillåtna gentekniskt förändrade organismer får inte ens i små mängder saluföras som livsmedel i EU. En toleransgräns kan inte komma ifråga.
Kommissionen hade argumenterat att den GMO-förorenade honungen inte förutsätter tillståndsgivning, eftersom pollen hade hamnat i honungen av ren tillfällighet utan mänsklig medverkan. Enligt domstolen spelar det ingen roll för slutresultatet om pollen med avsikt har tillförts honungen, eller om inblandningen har skett av ren tillfällighet.
Å andra sidan konstaterar domstolen att pollen från gentekniskt förändrade grödor som är tillåtna för mänsklig förtäring inom EU, också får ingå i honung. Men i så fall måste produkten märkas som gentekniskt förändrad.
Domslutet kan få mycket vidsträckta konsekvenser för livsmedelsindustrin och jordbruket. Utslaget betecknas allmänt som en seger för genteknikens motståndare. I praktiken kan man tala om ett direkt hinder för kultivering av genförändrade grödor i EU. Sannolikheten är stor att pollen från dessa grödor förr eller senare hamnar i honung, med resultatet att den inte längre får saluföras.
Följden kan bli svåra skadeståndsprocesser. Importen av honung försvåras, eftersom myndigheterna måste kräva ett intyg för varje parti som bevis för att produkten inte innehåller pollen från icke-tillåtna genförändrade växter. Flera sorter av importhonung, i synnerhet från Nord- och Sydamerika kan bli omöjliga att saluföra i EU, då honungen produceras i trakter där GMO-odlingar är vanliga.
Redan år 2009 företog en tysk konsumentorganisation analyser av honung som salufördes i vanliga supermarknader. Rester av GMO-pollen upptäcktes i nästan vartannat stickprov.
Odlingen av GMO-grödor kan allvarligt försvåras i EU, eftersom det kan bli nödvändigt att fastställa upp till 30 kvadratkilometer stora säkerhetszoner kring biodlingar för att skydda dem mot GMO-pollen.
Utslaget betecknas som vägledande. EU-kommissionen har som en följd av domslutet uppmanats att lägga fram ett förslag till enhetliga åtgärder i hela EU.
Honungsprocessen i EG-domstolen utgår från ett rättsfall som anhängiggjordes av biodlaren och honungsproducenten Karl Heinz Bablok i Bayern. I närheten av Babloks biodling genomförde agrokonsernen Monsanto ett försök med genförändrad majs av typen Monsanto 810. Mon 810 var godkänd som djurfoder, men inte som livsmedel.
År 2005 påträffades spår av den förändrade majsen i Babloks honung. Bablok körde hela sin honungsskörd till en sopförbränningsanläggning, varefter han stämde delstaten Bayern inför en förvaltningsdomstol med ett skadeståndskrav på 10.000 euro. Bayern hade beviljat Monsanto tillstånd för försöksodlingen.
På grund av det oklara rättsläget överförde förvaltningsdomstolen i Bayern för två år sedan fallet till EG-domstolen i Luxemburg. På tisdagen gav domstolen Bablok rätt i det uppmärksammade fallet.
Bablok kan igen odla sin honung utan oro för sina bin. Monsanto 810 förbjöds i Tyskland för två år sedan. Delstaten Bayern har deklarerat sig som genteknikfri zon och numera odlas ekologiska kryddväxter på det närbelägna försöksskiftet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab