Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
EU vill avskaffa sockerkvot år 2016
EU-kommissionen vill av allt att döma avskaffa de pris- och mängdreglerande kvoterna för socker. Det nuvarande kvotsystemet löper ut år 2015, varefter systemet ska köras ned under en ettårig övergångsperiod. Sockerkvoterna ska definitivt löpa ut i september 2016.
Planerna på ett definitivt slut på sockerkvoterna baserar sig på ett förslag inom EU-kommissionen, som läckte ut senaste fredag till Reuters via två EU-representanter som uppges vara väl insatta i frågan. EU-kommissionens talesman Roger Waite ville inte yttra sig om planerna. Han hänvisade till att agrarkommissionär Dacian Cioloș redan en längre tid har dryftat en avveckling av kvotsystemet.
Förslaget från EU-generaldirektoratet Agri bollas som bäst mellan EU-kommissionärernas byråer för avstämning. Förslaget ska officiellt presenteras den 12 oktober, då Cioloș också presenterar sitt förslag till förnyelse av CAP. Därefter ska medlemsländernas jordbruksministrar dryfta förslaget. EU-parlamentets åsikt spelar en avgörande roll, då parlamentet numera har medbestämmanderätt enligt Lissabonfördraget.
EU-parlamentet har tidigare uttryckt sin ståndpunkt att sockerkvoterna borde bibehållas till år 2020. Argumentet är att EU:s beroende av världsmarknaden hotar att öka, med risk för ytterligare volatilitet inom prisbildningen.
Kommissionen motiverar sitt förslag med att en kvotavveckling skulle stimulera betodlingen i Europa och sänka sockerpriset i EU samt föra unionens sockerindustri närmare världsmarknaden. EU-kommissionen räknar i en konsekvensanalys med att avvecklingen av sockerkvoterna ska medföra en utvidgning av den europeiska betarealen med 1,9 procent fram till år 2020. Samtidigt skulle priset på socker falla med 8,2 procent.
Exporten väntas öka med 6,9 procent, medan sockerimporten torde minska med 4,7 procent. I vilket fall som helst kommer EU att förbli nettoimportör av socker.
Det råder ändå delade meningar om jordbrukarnas faktiska intresse att fortsätta med betodling på nuvarande nivå, eller till och med utvidga arealen, så länge prisutsikterna för framtiden förblir osäkra. Det kan vara knepigt att motivera jordbrukare att odla betor, så länge prisläget för konkurrerande grödor som majs, spannmål och raps är gynnsamt.
Inom den internationella sockerorganisationen ISO tror marknadsexperten Sergej Guduschnikov inte att betodlarna kommer att utvidga sina arealer för att kvoterna avskaffas. Guduschnikov räknar däremot med flexiblare betodlare, eftersom deras produktionsinriktning i högre grad än hittills kommer att påverkas av världsmarknaden, snarare än den inre marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab