Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
Specialmiljöstöd och stöd för djurens välmående betalas i två poster
Tidtabellen för utbetalning av specialmiljöstöd och stöd för djurens välbefinnande ändras i höst. Orsaken är EU-kommissionens krav på att stöden får betalas först efter att övervakningarna är slutförda.
Av specialmiljöstödet utbetalas 75 procent från och med slutet av september. Den andra posten betalas i december.
Av stödet för djurens välmående utbetalas 75 procent i november och resten i maj 2012. Det här beror på att hälsovårdskraven som hör till villkoren för stöd för djurens välbefinnande kan övervakas först efter årsskiftet.
Hittills har specialmiljöstöden utbetalats i en post på hösten och stödet för djurens välmående i slutet av året. Vid en granskning har kommissionen funnit att den tidtabell, som hittills varit i kraft för de här stöden strider mot förordningarna.
Behandlingen av kommissionens kontrollobservationer är oavslutad och det slutliga resultatet av revisionen är ännu inte känt.
Enligt kommissionens förordning kan stöden inte betalas förrän de nödvändiga övervakningarna är utförda. Betalningstidtabellen påverkas emellertid inte längre av om den enskilda gården är föremål för övervakning eller inte.
I vilket fall som helst får medlemsstaterna också i fortsättningen betala ut högst 75 procent av stödet innan övervakningarna är slutförda.
Enligt den regeln har exempelvis betalningen av basmiljöstödet och kompensationsbidraget delats upp i två poster från och med 2009. Så även i år.
Således har landsbygdsverket i måndags börjat betala ut första posten av miljöstödets basstöd och stödet för tilläggsåtgärder till jordbrukarna. Likaså har utbetalningen av LFA-stödets första post för förbindelser som ingåtts under åren 2007-2010 börjat. För förbindelser som ingåtts i år inleddes utbetalningen från statens konto i onsdags.
Av banktekniska orsaker kan summorna bli synliga på mottagarnas konton efter ett dröjsmål på några dagar. Första posten på 75 procent av miljöstödet och LFA-stödet kommer att vara framme hos alla mottagare inom september.
Tidpunkten för utbetalningen av resten fastställs senare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab