Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
9.9.2011 / Landsbygdens Folk
Lågt utgångspris på potatis
Fjolåret visade att skörden i Ryssland och Mellaneuropa är av största betydelse för lönsamheten för de finländska potatisodlarna. Just nu kan man säga att marknaden avvaktar. Odlarna får tolv cent per kilo, vilket är rejält under fjolårets toppriser på 25 cent. Året innan var priserna ner ända till åtta cent per kilo.
- De åtta cent vi fick i förrfjol är ju som att göra narr av en bra produkt. Men tolv cent är också för lågt. Jag ser ingen orsak till varför priset ska vara så lågt. Medelpriset borde ligga på 18-20 cent, säger potatisodlaren Bengt Berglund i Henriksdal i Kristinestad.
Berglund, som är ordförande för ÖSP:s sydligaste lokalavdelning, Sideby lokalavdelning, säger att exporten till Ryssland i fjol blev räddningen efter bottenåret före.
- Men även utan Rysslandsexporten borde priset hela tiden ligga på den nivån. Vi har ingen egentlig överproduktion, ändå verkar det som om priset på våra produkter hela tiden måste pressas neråt.
Det är framförallt de höga omkostnaderna, gödsel, bekämpningsmedel, lagerutrymmen och maskiner, som gör att potatisodlingen blir dyr att driva.
- Det är också därför som de snabba störtdykningarna i priset slår så hårt mot oss, säger Berglund.
Han säger att han inte vill peka ut någon enskild, utan menar att hela kedjan måste dra sitt strå till stacken för att få upp producentpriserna.
- Sist och slutligen handlar det ju inte om att potatisen skulle vara dyr för konsumenten, även om vi skulle få 25 cent per kilo. Men affärerna använder ofta potatisen som lockprodukt och säljer den till sådana priser som det inte är någon rim och reson med. Men det blir vi som får betala för det då de pressar ner priserna för att locka folk till affären.
Hur årets skörd blir mängd- och kvalitetsmässigt beror nu långt på vädret de närmaste veckorna. Så här långt ser kvaliteten bra ut och mängden pekar mot en normal skörd.
- Nu vill vi inte ha regn på några veckor, säger Berglund.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab