Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.9.2011 / Landsbygdens Folk
Martens konkurs hårt slag mot näringen
- Inte alls bra. Martens har varit otroligt viktig för näringen. Det får inte sluta så här. Nu måste vi hitta någon lösning så att den forskning och de försök som gjorts vid Martens kan fortsätta.
Det här säger Martin Westerberg som är ordförande för ÖSP:s trädgårdsutskott. Den tolfte september kommer växthusnäringen att hålla ett möte där man ska diskutera hur man ska gå vidare.
- Vi måste hitta en lösning för att få en fortsättning på kompetenscentret, säger Westerberg.
Westerberg understryker vikten av att forskningen sker där näringen finns. Han är besviken på MTT som flyttade två forskartjänster från Martens till Pikis för ett antal år sedan.
- Det är fel att växthusforskningen ska finnas i Pikis. MTT:s forskning ger inte heller oss lika mycket som Martens forskning gett. Här har vi fått information och blivit skolade på svenska. Den forskning och utbildning som Martens gett har varit oerhört viktig.
Att Martens varit viktig för näringen och regionen visar inte minst det stora intresset för utbildningen till odlingsträdgårdsmästare.
- Nu finns redan 15 namn på listan för nästa utbildning. Vi måste absolut få en fortsättning på det här.
Westerberg menar att näringen inte heller är betjänt av en forskning som läggs ut till odlarna av olika företag.
- Vem har då ansvar för helheten och vem kan då lita på att de resultat som det informeras om är objektiva? Det måste finnas en oberoende organisation för att resultaten ska bli trovärdiga.
Westerberg säger att det finns mycket ogjort då det gäller utvecklande av näringen.
- Det vore viktigt att börja söka fram nya smakliga sorter som är anpassade till Finland. Vi borde minska på antalet sorter och i stället forska fram egna smakliga sorter som våra konsumenter vill ha. Det finns efterfrågan på det här. Men någon måste göra det. Bättre smak på grönsakerna skulle också ge oss bättre betalt.
För närvarande ser det rätt dystert ut inom näringen. Prisnivån ligger 10-15 cent under fjolårspriserna. Och i fjol var priserna heller inte bra. Samtidigt har kostnaderna stigit.
- Näringen dras med lönsamhetsproblem. Att Martens går i konkurs avspeglar också näringens situation som helhet. Den sviktande lönsamheten som märks inom näringen var säkert en bidragande orsak till Martens konkurs.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab