Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.9.2011 / Landsbygdens Folk
Övervakningarna lite före tidtabellen
Landsbygdsverket och NTM-centralerna ligger en vecka före med gårdsövervakningen jämfört med i fjol. Hinner man trots allt inte med så försenas också utbetalningen av stöden. För att tidtabellen för utbetalning ska hålla streck måste samtliga fältgranskningar vara fullständigt slutförda till och med den 15 november.
Övervakningen av gårdarna har förlöpt enligt planerna sedan den inleddes i juni. För tillfället ligger man till och med före i tidtabellen.
- Granskningen av gårdarna har rullat på bra och nu är vi faktiskt en vecka före i tidtabellen jämfört med i fjol, säger Carl-Gustav Mikander, avdelningsdirektör vid Landsbygdsverket.
De konkreta fältgranskningarna tar trots allt betydligt mer tid nu än de gjorde ännu för ett par år sedan.
- Tidigare kunde vi granska ett urval skiften på den ifrågavarande gården, men nu ska samtliga skiften granskas och det tar tid helt enkelt, säger Mikander.
Om en gård misskött någonting är man också nu tvungen att gå bakåt i tiden och kolla hur saken skötts under gångna år - det här i större utsträckning än tidigare. Det här har man ändå varit tvungen att göra bara på ett fåtal gårdar hittills. 3.800 gårdar ska granskas i år.
En sak som är jobbig för alla parter - myndigheterna, granskaren och lantbrukaren - är små variationer i skiftesarealerna från år till år. Ett bekymmer som intensifierats på grund av att mättekniken blir allt bättre.
- Det är faktiskt frustrerande. Man undrar om det ska gå att införa ett system där skiftesarealerna inte varierar med någon ar årligen - det kan inte vara omöjligt, säger Mikander och påpekar samtidigt att det just nu finns ett stort tryck på EU-kommissionen i frågan.
- Det är klart att det är väldigt viktigt med en exakthet i fråga om stödövervakning och -utbetalningar, men de olika systemen man har för det är ännu alltför byråkratiska och stela. Till exempel för att bygga en ladugård ska ju massvis med blanketter, intyg och kvitton lämnas in till myndigheterna. Någon ska sedan kontrollera dessa papper och för det krävs resurser, säger han.
Carl-Gustav Mikander ingår i en grupp med representanter från samtliga EU-länder som diskuterar just hur man kunde förbättra utbetalningsförfarandet för odlarstöden - "Learning Network".
- Vi avhandlar verkställighetsfrågor gällande utbetalning och gårdsövervakning. Det handlar ofta om väldigt praktiska saker och vi kommer att träffas igen om tre veckor. Då kommer just bekymret med arealvariationerna att vara på agendan. När vi har tagit fram problem och förbättringsförslag så presenterar vi dem för kommissionen, säger Mikander.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab