Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.9.2011 / Landsbygdens Folk
Elektronisk nöt-ID blir frivillig inom EU
EU-kommissionen har färdigställt de juridiska ramarna för en frivillig, elektronisk identifiering av nötboskap. Enligt kommissionen bidrar systemet till att underlätta märkning och spårning av kött och gör byråkratin slankare.
EU-kommissionen konstaterar att den elektroniska märkningen (EID) redan används i flera medlemsländer för identifiering på företagsnivå. Man hoppas på en möjligast omfattande spridning av systemet för att förenkla hanteringen av informationen om boskap.
Det nya systemet ska spara både tid och möda i samband med märkning och spårning av boskap och livsmedel. Det bestående manuella systemet kan förenklas. Därmed underlättas informationshanteringen för såväl jordbrukare som myndigheter.
Kommissionen understryker att den elektroniska märkningen av boskap införs på frivillig bas. Men förslaget ger ändå medlemsländerna möjlighet att göra märkningen obligatorisk på det nationella planet.
Konsultationer med branschens aktörer har övertygat kommissionen om att systemet bör vara frivilligt för att undvika eventuella nackdelar för branschens företagare. Därmed blir det också lättare för djurägare att stegvis bekanta sig med tekniken.
Den ansvariga kommissionären John Dalli räknar med att rapporteringen blir betydligt snabbare. Allt manuellt arbete faller bort då informationen om boskapen överförs elektroniskt till en central databas.
Enligt Dalli går det lättare och framför allt snabbare att spåra insjuknade djur eller misstänkt kött, då informationen överförs på elektronisk väg. Myndigheterna kan reagera snabbare på möjliga risker inom livsmedelskedjan.
Förslaget skickas nu vidare för behandling till EU-parlamentet och rådet. Själva tidpunkten då systemet kan tas i bruk, beror på hur lång tid institutionerna behöver för att behandla ärendet. Förslaget gäller nötboskap, bison och vattenbuffel.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab