Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
2.9.2011 / Landsbygdens Folk
Goda sockerskördar kan sänka priset
Sockerskörden i Brasilien väntas i år bli mindre än normalt. Men bortfallet kompenseras gott och väl av goda skördar i Asien och Europa. Experterna räknar med att sockerpriset kommer att sjunka den närmaste tiden.
I Ryssland råder goda väderförhållanden och man har påbörjat skörden, som förväntas uppgå till 4,2-4,5 miljoner ton. I tullunionen Ryssland, Kazakstan och Vitryssland förväntas produktionen att öka med ca 60 procent till 5,1 miljoner ton.
Konsumtionen kommer troligtvis att öka och uppnå ca 6,3 miljoner ton. Även Indien, Thailand och Kina förväntas öka produktionen.
Prognosmakarna räknar med att Thailand kommer slå sitt produktionsrekord och Indien kommer att bli en av de största exportörerna av socker kommande år. Indien har ökat sin exportkvot med 500.000 ton.
Enligt en prognos från Rabobank väntas också betydliga skördestegringar i Europa. EU-produktionen av socker från betor väntas stiga med med 10-15 procent. I Tyskland väntas en utomordentlig skörd. Skördenivån i EU:s viktigaste sockerbetsland Frankrike beräknas stiga med 17 procent. Den beräknade sockermängden är 15,4 ton per hektar, en ökning från rekordåret 2009 då hektarskörden var 14,5 ton. I Storbritannien kan skörden öka med 20 procent jämfört med fjolåret, då dåligt väder reducerade resultatet.
De goda skördeförväntningarna i Europa och Asien har givit prognosinstituten anledning att justera sina beräkningar för den globala sockerbalansen.
Enligt Rabobank kunde det globala sockeröverskottet stiga till 9,5 miljoner ton under 2011-2012. Det amerikanska jordbruksministeriet prognostiserar 6,5 miljoner ton. Mest pessimistisk är den internationella sockerorganisationen ISO med 4 miljoner ton.
Priserna på både vitsocker och råsocker har sjunkit. Bland annat Rabobank och Goldman Sachs förebådar ett sjunkande sockerpris under hösten.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab