Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 4.5.2024
 Grattis Rosa
1.9.2011 / SLC
Markägarna och jägarna har kommit överens om en ny avtalsmodell för jaktarrenden
De organisationer som representerar markägarna och jägarna har nu tillsammans gjort upp en ny avtalsmodell för jaktarrenden. Den nya modellen är viktig, eftersom merparten av de finländska jaktarrendena på privatägd mark också tidigare uppgjorts enligt gällande modell. Den tidigare har varit i bruk i årtionden och ansågs föråldrad.
Den avtalsmodell man nu kommit överens om har uppgjorts av markägarrepresentanterna SLC och MTK samt jägarrepresentanten Finlands Jägarförbund. Organisationerna är övertygade om att den förnyade avtalsmodellen förstärker förtroendet och samarbetet mellan markägarna och jägarna. De privata markägarna i Finland förhåller sig så gott som uteslutande positivt till viltvård och jaktlagens verksamhet överhuvudtaget. SLC:s jurist Helena Ålgars tror att den nya avtalsmodellen kommer att fylla en funktion.
– Jag hoppas att markägarna ska använda sig av den nya avtalsmodellen. Den är entydig och ger tydliga spelregler för jägarnas verksamhet på markområden där jakträtten arrenderats ut, säger hon.
Genom ett avtal om jaktarrende överför markägaren jakträtten för sin mark till jägare, i allmänhet till det lokala jaktlaget. Användning av avtalsmodellen för jaktarrenden är givetvis frivillig, men den underlättar båda parters arbete.
Den nya avtalsmodellen finns tillgänglig bland annat på SLC:s medlemssidor (http://extra.slc.fi > Värt att veta > Mark och miljö), men också på Finlands Jägarförbunds hemsidor, www.metsastajaliitto.fi.
Än så länge finns bara en finskspåkig version men inom kort kommer en svensk version.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab